Artikel top billede

Har du sort bælte i data?

Klumme: Det sorte bælte i data er forudsætningen for at tage det næste skridt i udviklingen i virksomheden.

Det sorte bælte er et tegn på mestring i flere typer af kampsport.

Det sorte bælte findes måske i flere variationer eller grader i forskellige typer af kampsport, men udgangspunktet er groft sagt at have opnået både den højeste indsigt i og bedste udførelse af sporten - derfor passer billedet godt på behovet hos os, der gerne vil blive ved med at arbejde med it-ledelse:

Vi skal have sort bælte i data.

Sort bælte i data vil sige den højeste indsigt i tilblivelsen og anvendelsen af data i alle dele af virksomheden samt den bedste håndtering af data for virksomheden ved netop at udnytte den højeste indsigt i tilblivelsen og anvendelsen af data.

Bringe orden i kaos

En rolig og enkel filosofi af den slags, der uden sammenligning i øvrigt får it-ledelsen til at fremstå som karatefilmenes helte, der med ophøjet ro og uden store armbevægelser kan nedlægge en hel bande skurke og bringe orden i kaos.

For der er næppe og bliver nok heller ikke så mange skurke der skal nedlægges i it-ledernes hverdag - men der er til gengæld masser af kaos at bringe orden i; og der skal nok blive mere af det i takt med, at vi bevæger os mod informationsteknologiens tredje platform.

Informationsteknologiens første platform var de store gamle mainframe- og terminalløsninger, der frem til midten af 1980-erne gjorde det muligt at lave elektroniske databehandling for store virksomheder.

Den tredje platform

Siden skabte pc'en og netværksteknologien den anden platform, der for alvor revolutionerede virksomhedernes brug af informationsteknologi.

I årene frem til 2020 vil udviklingen af cloud, mobile løsninger, social teknologi og big data så skabe den tredje platform.

På den første platform var det virksomhedernes administrative processer, som informationsteknologien understøttede.

På den anden platform blev arbejdsprocesserne understøttet med især ERP-løsninger som drivkraft.

På den tredje platform vil alle forretningsprocesser - ja efterhånden alle processer - være understøttet af informationsteknologi.

Millioner af applikationer vil konstant hjælpe milliarder af mennesker med alle mullige opgaver på trillioner af enheder.

Krav til it-ledelsen

For it-ledelsen i 2013 betyder udviklingen lige nu først og fremmest voksende krav.

Krav om inflydelse fra de øvrige ledere i virksomheden, der nemt kan købe og tage it-løsninger i brug til specifikke opgaver. 

Krav om indflydelse fra medarbejderne om at kunne bruge netop den teknologi, der passer dem.

Krav om større afkast af investeringerne i it og kontrol fra topledelsen.

Og kravene vil blot vokse på vej mod den tredje platform.

I løbet af de kommende år vil det være afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne at kunne anvende social teknolgi som innovationsværktøj og høste viden fra de enorme mængder data, som bliver skabt i virksomhedernes produktion og salg. 

Nye krav som virksomhedens ledere vil kunne få løst med mange forskellige applikationer, der kan købes og sættes i drift her og nu.

Ind kommer it-ledelsen i sort bælte

Men ind i direktionslokalet træder nu it-ledelsen med sort bælte i data.

For nu gælder det om at bevare it-overblikket og udnytte synergier, så kollegerne får den bedste forretningsmæssige løsning for deres domæne og topledelsen den bedste og billigste løsning for virksomheden.

Og vigtigst: Det sorte bælte i data er forudsætningen får at tage det næste skridt og gøre it til fundamentet for innovation og dermed fremtidig udvikling i virksomheden.

Jan Horsager er research manager i IDC Nordic




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere