Artikel top billede

Sådan implementerer du et nyt it-system med succes

En moderne virksomhed skal kunne håndtere forandringer - eksempelvis et nyt it-system. Læs her, hvordan du skaber grobund for forandring i din virksomhed.

Læs også:

En god fusion kræver kommunikation og inddragelse

Sådan flytter du dine medarbejdere til nye steder

Det bliver til stadighed en vigtigere evne for moderne virksomheder i Danmark at kunne forandre sig.  

"I en globaliseret og teknologisk verden, hvor tingene kan gøres meget billigere på den anden side af kloden, er hastigheden, hvormed forandring gennemføres, helt essentiel," pointerer Bjarne Kousholt.

Han er oprindelig uddannet civilingeniør i svagstrøm, men har gennem sit arbejde og faglitteratur især beskæftiget sig med projekt- og forandringsledelse.  

Forandringsledelse er helt centralt for virksomheder

En moderne virksomhed skal kunne gennemføre effektiv forandring, hvis den skal have succes i et globalt marked, hvor det ikke længere handler om at være danmarksmester men verdensmester.

"Der kan næppe være mange, der er uenige i, at vores tid er præget af store forandringer. Intet er godt nok. Vi er ikke effektive nok, vi er ikke konkurrencedygtige nok, det går for langsomt, og de varer, vi laver, kan produceres langt billigere i Kina, Indien eller Østeuropa," siger Bjarne Kousholt. 

I den forbindelse er forandringsledelse helt centralt, men det er ikke nogen nem øvelse. 

Forandring er ikke populært

De fleste mennesker er skeptiske over for ændringer - bare tænk på konen, der hårdnakket påstår, at du bør drikke mindre alkohol, spise sundere, arbejde mindre eller oppe dig i sengen.  

Anser du ikke det ene rødvinsglas fredag aften som et synderligt stort problem, er det nok begrænset, hvor stor energi du vil lægge i at forandre dine vaner. 

Det samme gør sig i princippet gældende, når det kommer til virksomhedens medarbejdere. 

"For år tilbage var jeg i en overgang direktør i en mindre virksomhed i Esbjerg. Her kunne jeg vende op og ned på organisationen gang på gang. Fra den ene dag til den anden lavede jeg ændringer, og medarbejderne fulgte bare med," siger Bjarne Kousholt og fortsætter:

"Efterfølgende var jeg centerchef hos en statsejet virksomhed. Flyttede jeg et bord fem meter, var der kaos og utilfredshed."

Forandringsvilligheden kan derfor være vidt forskelligt blandt organisationer og mennesker. 

Der er dog metoder, du kan benytte, hvis du vil undgå, at dine medarbejdere stiller sig på bagben hver gang, du bare så meget som nævner ordet ændring, forandring eller nyt it-system.

Hvorfor trænger budskabet ikke ind?

Det handler primært om at få forklaret, hvorfor man som virksomhed vil gennemføre en forandring. 

I forbindelse med tilblivelsen af bogen 'Forandringsledelse og forandringskommunikation' har Bjarne Kousholt studeret mange virksomheders og direktørers oplevelse med forandringer. 

"Flere direktører sagde, at de var forbavsede over, at selvom de havde brugt utallige timer, kurser og mails på at forklare og oplyse om en nærtstående forandring, så var det alligevel ikke tilstrækkeligt," fortæller Bjarne Kousholt.

Behovet for forandringer skal være klart for enhver.

"Det skal gøres krystalklart, hvorfor organisationen skal forandres. For eksempel at der faktisk er tale om en alvorlig krise: Hvis ikke vi ændrer kursen, går vi til grunde, og så kan vi ligeså godt pakke sammen."

"Det skal kommunikeres igen og igen igennem hele processen og på forskellige måder," siger han. 

Den brændende platform

I 1999 var it-verdenen på den anden ende. Man hørte tit om, at teknologien ikke var gearet til årtusindeskiftet, og alt ville gå neden om og hjem. 

Det var et guldår for forandringsledere. 

"Sjovt nok var lige præcis 1999 det år, hvor det var nemmest for projekt- eller forandringslederen at få ressourcer og opmærksomhed i forbindelse med it-systemer."

"Der var bred enighed om, at systemerne jo skulle udskiftes eller moderniseres. Ellers går de jo ned. Det var en såkaldt brændende platform," fortæller Bjarne Kousholt. 

Udtrykket 'den brændende platform' kommer fra en overlevende arbejder på en olieplatform. Han blev noget blåøjet spurgt, hvorfor han sprang i det kolde vand fra det, der svarer til en femten etagers bygning. 

Hvortil arbejderen svarede:

"It was either jump or fry."

Samme situation var mange virksomheder ved årtusindskiftet. Det var indlysende for alle i virksomheder, at der måtte gøres noget, ellers gik det hele jo ned. 

Forklar det så folk forstår det

"Hvis du giver mennesker en forklaring på, hvorfor status quo er dårligere end forandring, så skaber du den brændende platform, og dermed en grobund for forandring i din virksomhed," siger Bjarne Kousholt. 

Folk skal forstå dine bevæggrunde og ikke bare spises af med en eller anden fluffy undersøgelse, der viser, at produktivitet og operamusik går hånd i hånd.  

Du bliver nødt til at have medarbejderne med fra start.

Forretningssnak, som ikke giver mening for medarbejderne, er ikke nogen god fremgangsmåde. Det handler helt konkret om at få forklaret situationen, og hvorfor der er brug for forandringen.

Intelligent kommunikation er vejen frem

Det handler om at kommunikere konkret og strategisk med alle interessenter i projektet. 

Og kan du det, så folk forstår det, er du et langt stykke ad vejen. 

"Intelligent kommunikation er i bund og grund det, forandringsledelse går ud på," siger han, og afrunder med et citat af Jørgen Vig Knudstorp, administrerende direktør for Lego: 

"Få det til at ske! Det lyder banalt. Men tempo er altafgørende - en halvdårlig strategi vel gennemført er langt bedre end en god strategi halvdårligt gennemført. Gå forrest som chef. Ingen gør det, hvis ikke chefen gør det. Medarbejderne skal kende målene og prioriteterne. Mål og beløn. Afklar beslutningskompetencer: Hvem anbefaler, hvem beslutter, og hvem skal informeres?"

Læs også:

Derfor skal du vælge email til al kommunikation

En god fusion kræver kommunikation og inddragelse

Sådan flytter du dine medarbejdere til nye steder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere