Artikel top billede

Hver tiende er truet af internet-afhængighed

Mere end hver tiende af de helt unge risikerer at blive ramt af internet-afhængighed, konstaterer en ny EU-rapport.

En ny EU-betalt undersøgelse beskæftiger sig med det såkaldte Internet Addictive Behavior eller IAB, hvor den enkelte ikke længere er i stand til at styre sit brug af nettet og forsømmer sine sociale kontakter og andre aktiviteter for at isolere sig selv fuldstændig foran computeren. Forskere fra syv europæiske lande har deltaget i undersøgelsen, som beskæftiger sig med aldersgruppen fra 14 til 17 år.

I gennemsnit er det lidt mere end hver tiende af de unge, som er i risikogruppen for internet-afhængighed. Der er store forskelle mellem de enkelte lande. I Spanien er det mere end hver femte, der risikerer at blive ramt af internet-afhængighed, mens det kun er én ud af 15 i Island.

Der er en lidt højere sandsynlighed for internet-afhængighed hos de unge drenge end hos pigerne, og de 14-15-årige har også større risiko end dem, der er lidt ældre.

I de undersøgte lande er det 1,2 pct. af de unge, som allerede er afhængige af nettet. Det er især de brugere, der tilbringer mest tid på sociale netværk og online-spil.

Forskerne har også set nærmere på, hvordan adfærden ændrer sig. De pågældende klarer sig dårligt i skolen, og de har svært ved at relatere til andre mennesker.

Næsten halvdelen af de unge tilbringer mere end to timer på sociale netværk på en normal skoledag. Mange spiller om penge på nettet og det ser ud til, at grænsen til ludomani er rimelig flydende.

Forskerne har interviewet 124 unge, som falder i kategorien for internet-afhængighed. Nogle af dem tilbringer så meget tid online, at de reelt er "fanget" foran computeren, fordi de bliver mobbet i det virkelige verden eller synes at det er kedeligt. De har slet ikke lyst til at foretage sig andet end at sidde foran computeren.

Det kan være svært at komme ud af internet-afhængighed, men det er lettest for dem, der både er aktive online og offline, påpeger forskerne. Mange brugere opdager selv, at de er fanget i en online-fælde og ender med at trække stikket til sidst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere