Artikel top billede

Sådan vil Facebook revolutionere server-rummet

Facebook har udviklet fremtidens server-arkitektur sammen med Intel. Det skal gøre it-driften lettere og billigere.

Facebook kom med en stor nyhed i sidste uge. Det handler ikke om den nye søgefunktion, som det sociale netværk præsenterede tirsdag med stor fanfare. Den anden nyhed har ikke fået så meget omtale, men den kan have endnu større konsekvenser på lang sigt.

I modsætning til andre internet-giganter som Google og Amazon har Facebook valgt at dele sine server-byggeplaner med resten af verden i det såkaldte Open Compute Project. Det startede tilbage i 2011.

Den fjerde Open Compute Summit med overskriften "Breaking up the monolith" blev afholdt sidste uge i Santa Clara og her kunne Facebook, Intel og andre deltagere vise det, der bliver betegnet som fremtidens server-arkitektur.

Nyt hybrid-bundkort

Facebook præsenterede et nyt bundkort-design kaldet "Group Hug", hvor det er muligt at kombinere processorer fra forskellige producenter på det samme kort. Det fungerer også, selvom processorerne ikke har den samme arkitektur. Der er ti indstikpladser til SOC'er (System on a Chip) på kortet.

Frank Frankowsky, der er ansvarlig for hardwaredesign hos Facebook, viste et bundkort, der er udstyret med fem Intel-processorer og fem ARM-processorer fra Applied Micro. Både AMD og Calxeda vil også understøtte Group Hug.

Det nye koncept betyder, at det bliver lettere at udskifte enkelte processorer uden at skulle pille ved andre komponenter som hukommelse, netværkskort og storage.

Målet for Facebook er, at de enkelte komponenter i serveren skal separeres.

Sidste år kom Open Rack, hvor strømforsyningen bliver flyttet ud af serveren og håndteres gennem såkaldte Bus Bars. Det er strømførende skinner, der forsyner den enkelte server med 12 volt.

Open Rack er en frit tilgængelig specifikation, som alle kan bruge. Facebook arbejder også på Open Vault Storage, der definerer designet for en storage-server, som passer ind i Open Rack.

Intel er klar med ny optisk teknologi

I det nye design skal processorer, strømforsyning, netværk og storage håndteres selvstændigt. De ligger ikke længere i samme server, men kan tildeles dynamisk til enkelte servere for at optimere udnyttelsen.

Men der er ét afgørende problem. Forbindelsen mellem de spredte komponenter har været for langsom indtil nu. Båndbredden skal være den samme, som hvis komponenterne sad i samme server.

Nu har Intel leveret den manglende brik i puslespillet. På sidste uges Open Compute Summit kunne Intel annoncere en ny silicon-photonics-teknologi, hvor de enkelte komponenter i et rack kan forbindes med tynde optiske kabler. Her kommer båndbredden op på 100 gigabit i sekundet og latenstiderne skulle være meget lave.

Samtidig bruges billige silicium-chips i stedet for dyre optiske komponenter og strømforbruget skulle være halveret i forhold til elektriske kobber-kabler. Intel fortæller at teknologien har været under udvikling i 20 år, men den er først klar til markedet nu.

Det primære formål med Open Compute Project er at skabe billig teknologi til Facebooks egne gigantiske datacentre, men samtidig håber man, at andre virksomheder og organisationer også vil benytte teknologien.

Facebook bygger i øjeblikket et nyt stort datacenter i nordsvenske Luleå, der skal håndtere en stor del af datatrafikken fra verdens mere end én milliard Facebook-brugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere