Artikel top billede

Ny selskabsform - Start virksomhed for én krone

Regeringen vil gøre det nemmere at være iværksætter.

Der kan være godt nyt på vej til danskere med iværksætter-drømme. Regeringen vil gøre det lettere og mindre risikobetinget at starte nye firmaer op.

Det sker i dag med introduceringen af en ny selskabsform, der får navnet: iværksætterselskaber (IVS).

Populært sagt skal det være muligt at stifte et nyt selskab med blot én krone på bankkontoen - altså uden minimumskapital. Modsat opstart af aktie- og anpartsselskaber hvor der skal lægges 500.000 eller 80.000 kroner i startkapital.

Forslaget er stadig kun et lovforslag, der nu skal i høring, skriver EPN.dk. Det vil sandsynligvis først kunne træde i kraft fra 1. januar 2014.
Den hurtigere adgang til at stifte selskaber vil forhåbentlig sætte gang i iværksætteri og vækst, mener den ansvarlige minister.

"Ændringerne i selskabsloven skal fremme åbenhed og god ledelse i danske selskaber samt skabe bedre vilkår for iværksættere til at etablere selskaber," siger erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i en skriftlig kommentar til EPN.

Mindre risiko

Med den nye selskabsform følger kravet om en "tvunget opsaring". Det vil sige kapital, så man på et senere tidspunkt skal konvertere sit IVS til et traditionelt ApS eller A/S.

Der hensættes 25 procent af det årlige overskud, indtil der er opsparet en kapital på 50.000 kr.

Initiativet modtages positivt af flere eksperter og organisationer.

For eksempel AC (Akademikernes Centralorganisation) der kalder det en "tiltrængt håndsrækning til små nye virksomheder, der endnu ikke har opbygget et overskud i virksomheden".

"Set sammen med kreditpakken fra november, hvor det blev indført, at Vækstfonden kan tilbyde små vækstkautioner for lån op til 2 mio. kr., er jorden dermed gødet for bedre låne- og etableringsvilkår for iværksættere i 2013," skriver formand Erik Jylling i en kommentar.

Kritikere mener omvendt, at et indskud på én krone sender et signal om et lavt ambitionsniveau.

I forbindelse med det nye lovforslag er det også planen at afskaffe SMBA-selskaber som selskabsform. Kravet til startkapital for anpartsselskaber nedsættes også fra 80.000 til 50.000 kroner, hvilket er på niveau med Sverige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere