Artikel top billede

Her er de fejltrin du bare skal undgå som it-chef

Hvis it for alvor skal være en integreret del af forretningen og kunne levere værdi til virksomheden, skal du holde tungen lige i munden, når du lægger din it-strategi.

Læs også:

Her vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?

Her er din hverdag i fremtidens it-organisation

It skal være en integreret del af forretningen.

Det er ofte et budskab, der går igen, når Computerworld interviewer danske CIO'er.

Hvor it-afdelingen måske tidligere er blevet betragtet som en afdeling lidt for sig selv, der først og fremmest skulle sikre den daglige drift, så er visionen i de fleste virksomheder i dag, at it skal smeltes sammen med forretningen.

Man ønsker at udnytte det teknologiske potentiale til at forbedre virksomheden.

I disse uger, hvor mange it-chefer lægger sidste hånd på it-strategien for 2013, ses det dog tydeligt, om it-organisationen fortsat lever en isoleret tilværelse, skriver Gartners ledelses-rådgiver Mark McDonald i et blogindlæg.

Han peger på 10 ting, der bør få advarselslamperne til at lyse, hvis man ønsker at være en fremtidens it-chef.

Her skal du passe på

Blandt andet mener Mark McDonald, at en klassisk fejl er, at man taler om it uden at putte det ind i en forretningskontekst eller uden at have en sammenhæng mellem det, it-afdelingen har gang i, med de behov forretningen har.

"En it-strategi, der kun handler om it, fortæller forretningen, at den ikke behøver bekymre sig om eller forvente meget af it-afdelingen, da det er mere et funktionelt vedhæng end en kerne kompetence," skriver Gartner-rådgiveren blandt andet.

Et andet problem er, hvis de mål, man har med it-strategien, er uklare, ligesom Mark McDonald også mener, at det er et problem, hvis it-strategien udelukkende indeholder tørre tal.

"Det at reducere it til omkostninger er indbegrebet af at gøre det til et commodity, eftersom alt kan udtrykkes i kroner og øre uden at man ser på, hvilke værdier og resultater man får igen for de investeringer."

Af de andre klassiske fejl, Gartner remser op, kan nævnes, at man undlader en prioritering af de forskellige it-projekter og -services, at man ikke får tjekket op på projekterne fra sidste år, eller at den it-strategi, man præsenterer, er så generel, at den ville kunne anvendes i en hvilken som helst virksomhed eller industri.

Sådan gør danske CIO'er

Mark McDonald mener også, at man skal sikre sig, at it-strategien ikke blot sigter efter at levere det samme som sidste år, ligesom man også skal huske, at it-organisationen skal ændre sig i takt med resten af organisationen.

Det sidstnævnte er man blandt andet meget opmærksomme på på Aalborg Universitet, hvor CIO Lise Marcher i øjeblikket [url=er i gang med at etablere en helt ny struktur i it-organisationen, som blandt andet indebærer fire nye it-chefer og en samlet it-organisation på 160 mand. 

"Vi ønsker at blive mere professionelle og få en mere robust it-understøttelse," har hun forklaret.

"Den handler ikke om de 160 medarbejdere alene, men rigtig meget om den sammenhængende it-organisering på universitetet med gennemsigtighed i beslutningsstruktur, roller og ansvar."

En fælles rejse

Michael Steen Hansenm CIO i Rigspolitiet, har også fortalt om, hvordan han arbejder med it-understøttelse af hele den forandringsproces, politiet gennemgår i disse år. Det indebærer blandt andet at hans egen it-organisation skal tilpasse sig de nye tider.

"Politiet er i gang med en forandring i de her år, og derfor skal den teknologi-organisation, der skal understøtte det, også forandre sig. Vi kigger på vores egen rolle og især på, om vi er organiseret rigtigt i forhold til at kunne møde en organisation med krav til fleksibilitet og agilitet."

"Men vi er på en rejse. Der skal være en balance, for det nytter ikke noget, at it-afdelingen bare skal være super dygtig til at levere drift, udviklingsprojekter og rådgivning, hvis organisationen, der skal have det, ikke er vant til at bruge det. Den rejse er vi på sammen," har han forklaret til Computerworld.

Læs også:

Her vi overhovedet brug for it-afdelingen længere

Dansk universitet får ny it-gruppe med 160 ansatte

Her er din hverdag i fremtidens it-organisation

Her er den perfekte it-chef




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere