Artikel top billede

Steve Ballmer skal nu forsøge at realisere den tablet-vision, Bill Gates havde helt tilbage i 2001.

Den bedste tablet-pc: Kan Surface slå iPad?

ComputerViews: Microsoft er snart klar til at sælge Surface i Danmark. Men er det nok til at slå iPad af pinden?

Læs også:

Apples iPad under pres: Nye tablets kommer buldrende

Solid arbejdshest: Surface kan vende op og ned på markedet for dig

ComputerViews: I de tre år, der er gået, siden den første iPad blev lanceret i starten af 2010, har Apple formået at finde vej ind i virksomhederne i en grad, mange ikke forudset.

iPad bliver i dag brugt i stor udstrækning i erhvervslivet. Apple og iPad er er ikke længere fy fy - det er tværtimod mange steder udgangspunktet, når det kommer til tablet-pc'er.

Sådan har det i hvert fald været. Billedet kan snart ændre sig.  

Bill Gates' store tablet-vision

iPad var på ingen måder den første tablet-pc, men den var det produkt, der skulle til, før virksomhederne for alvor fik øjnene op for mulighederne med denne type hardware.

Microsofts Bill Gates talte varmt for tablet-pc'erne helt tilbage i 2001, hvor han blandt andet udtalte:

"Det er en pc stort set uden begrænsninger, og inden for fem år forudser jeg, at det vil være den mest populære form for pc, der bliver solgt i Amerika."

Det er dog først nu, at Microsoft for alvor er klar til at indtage tablet-markedet. Spørgsmålet er, om det er for sent?

Sådan ser tablet-markedet ud

Tablets er på mange måder kernen i den mobilitets-bølge, der skylder ind over virksomhederne i disse år. Det er i høj grad iPad'ens fortjeneste. 

"I de fleste virksomheder vil smartphones og tablets ikke fuldstændig erstatte pc'er, men allestedsnærværelsen af smartphones og den øgede tablet-popularitet ændrer måden, virksomheder anskuer deres enheds-stratgier på og måden, forbrugere tager teknologien til sig på," lyder vurderingen blandt andet fra Gartner.

Gartner vurderede i november, at antallet af tablets, virksomhederne køber på globalt plan, vil være tre gange så højt i 2016 (53 millioner), som det var i 2012 (13 millioner). 

Hvor iOS havde omkring 60 procent af det generelle tablet-marked i 2012, er markedsandelen i erhvervslivet formentlig endnu højere.

En undersøgelse fra starten af 2012, som vores kolleger på det amerikanske Computerworld skrev om, anslog, at iPad-markedsandelen i viorksomhederne var helt oppe på 97 procent.

Tablet-boomet har allerede sendt den traditionelle pc-industri ud i en historisk nedtur, hvor analysefirmaernes i forvejen dystre forudsigelser har vist sig at holde mere end stik. 

Men nu kommer Microsoft på banen

På tablet-markedet venter Gartner, at Windows 8 i 2016 vil ligge på en tredjeplads, overgået af Apple og Android.

Det er ikke mindst erhvervsbrugerne, der vil fokusere på tablet-mulighederne med Windows 8, og ifølge Gartner kan Windows 8 have en tablet-markedsandel i erhvervslivet på 39 procent i 2016.

Nu kommer de længe ventede Surface-tablets fra Microsoft til Danmark den 14. februar.

Det bliver dog i første omgang kun RT-versionen, der anvender ARM-processorer, danskerne får adgang til.

Det er ellers Surface Pro med det fulde Windows 8 og Intel Core i5-processor, der er mest interessant for virksomhederne, da man kan køre de almindelige Windows-applikationer på den tablet, mens RT-versionen kræver helt ny software.

Surface Pro kan købes fra den 9. februar i USA og Canada, mens en dansk dato endnu ikke kendes.

Flere af de danske it-chefer, vi har talt med her på Computerworld, har allerede givet udtryk for, at de ser gode muligheder i at anvende Surface eller andre af de nye Windows 8-tablets i virksomheden.

Samtidig buldrer Android dog også frem som erhvervs-platform. Ser man på smartphone-markedet, så har Gartner vurderet, at 56 procent af de smartphones, virksomhederne køber i 2016, vil køre Android - i 2012 var det kun 34 procent.

Det er oplagt, at den tendens også vil smitte af på tablet-markedet.

Hvilke tablet-platforme tror du, at din arbejdsplads vil satse på fremover?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere