Artikel top billede

Desperat comeback-forsøg fra Blackberry: Sådan vil det gå

Blackberry, der lider hårdt under iOS' og Androids succes, er nu klar til et sidste comeback-forsøg. Her er eksperternes forventninger.

Læs også:

Helt nyt Blackberry-styresystem: Sådan fungerer det

Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet

Onsdag den 30. januar bliver en skæbnedag for canadiske RIM, der på et længe ventet event i New York lancerer sit comeback-forsøg, Blackberry 10.

Det er et helt nyt styresystem og et ukendt antal Blackberry-smartphones, der skal tage kampen op med Android, iOS og Windows Phone.

Og det er den eneste vej frem for slagne RIM, efter at selskabet har mistet over halvdelen af sin markedsandel blot fra 2011 til 2012. 

RIM har over for Computerworld beskrevet Blackberry 10 som en helt ny platform, der stadig er god til virksomhederne, men nu også favner forbrugerne.

På overfladen ligner styresystemet med dets ikoner og touch-funktioner en blanding af systemer som iOS, Android, Meego og WebOS.

Se demonstration af Blackberry 10:

Samtidig har RIM forsøgt at booste antallet af tilgængelige apps til den nye platform med et mål om, at der skal være 100.000 apps i Blackberry App World ved lanceringen.

Men selvom man må tage hatten af for det ihærdige comeback-forsøg, må man samtidig konstatere, at konkurrencen på smartphone-markedet er så hård, at det er tvivlsomt, om en platform som Blackberry kan klare presset i de kommende år.

Det sidste forsøg

Administrerende direktør Thorsten Heins har da også erkendt, at Blackberry 10-lanceringen kommer til at afgøre RIM's fremtid.

"Et afgørende punkt for virksomhedens fremtid," har han udtalt. "Vi har dette ene skud."

En række analytikere er nu ude med vurderinger af, hvordan Blackberry-fremtiden måske kommer til at se ud med den nye platform og de nye smartphones.

Her er eksperternes forventninger

Læs også:

Helt nyt Blackberry-styresystem: Sådan fungerer det

Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet

Analysefirmaet Ovum forventer ikke, at RIM vi kunne genvinde tabte kunder med de nye lanceringer.

"... vi tror, at den nye software og de nye enheder, der kører den, i det store hele vil appellere til eksisterende kunder og vil fejle i forhold at vinde fra andre platforme," lyder det blandt fra Ovum, der videre skriver:

"Derfor tror vi, at RIM vil opleve en kortvarrig forbedring af resultaterne i løbet af 2013, men at den overordnede retning, selskabet er på vej i, vil fortsætte nedad derefter. Med andre ord vil BB10 give et midlertidigt boost, men ikke redde RIM."

Gartner vurderer, at Android og iOS i de kommende år vil vinde yderligere frem i virksomhederne, der tidligere var Blackberry-platformens primære domæne, ikke mindst i Nordamerika.

"Når virksomhederne overvejer en multi-device strategi og en omfattende potefølje af apps, er det klart, at RIM har en kæmpe udfordring i forhold til at genvinde sin nøgle-tilstedeværelse i erhvervslivet," lyder vurderingen.

En mindre - men fast - del af markedet

Lige før jul kom IDC med en forudsigelse om, at Blackberry i 2016 vil have en markedsandel på 4,1 procent, hvilket kun er et mindre fald fra de 4,7 procent, platformen nuppede i 2012.

Det er dog under det halve af den markedsandel på 10,3 procent, RIM havde så sent som i 2011.


Ted Schadler fra Forrester siger i et videointerview på Computerworld US, at RIM har en udfordring i forhold til mængden af tilgængelige applikationer til Blackberry 10, der skal konkurrere med det kæmpe udbud, der er til de andre platforme. 

Samtidig har RIM den udfordring, at selskabet ikke som tidligere er ene om at kunne levere høj sikkerhed og gode kontrol-muligheder til erhvervs-kunderne.

Se indslaget her:

Læs også:

Helt nyt Blackberry-styresystem: Sådan fungerer det

Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet

Blackberry-boss: Vi har kun én chance tilbage




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere