Artikel top billede

Nu kommer elektroniske valg

Et nyt lovforslag skal bane vejen for e-valg i Danmark. Men det bliver ikke muligt at stemme over nettet.

I sidste uge har Økonomi- og Erhvervsministeriet fremsat et lovforslag, der skal åbne for danske e-valg. KL har sammen med 12 kommuner anmodet om, at der indføres lovgivning, så der kan gennemføres it-understøttet stemmeafgivning og -optælling på udvalgte afstemningssteder i kommunerne.

Halvdelen af disse kommuner har tilkendegivet, at de agter at gennemføre forsøg med e-valg, så snart det bliver muligt lovgivningsmæssigt. De seks kommuner er København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa.

I lovforslaget understreges det, at vælgernes tillid til valghandlingen ikke må sættes over styr.

"Det er derfor regeringens opfattelse, at etablering af muligheden for at ændre den traditionelle måde at stemme på i Danmark skal ske med bevarelse af både sikkerheden for et korrekt valgresultat og vælgernes tillid til valghandlingen," hedder det.

Derfor vil man imødekomme kommunernes ønske om at få mulighed for i højere grad at anvende teknologi til en modernisering af valghandlingen inden for nogle rammer, som sikrer et korrekt valgresultat, og som sikrer vælgernes fortsatte tillid til valghandlingen og valgresultatet.

"Herved opnås bl.a. en hurtigere optælling af valgresultatet, en højere grad af handicapvenlighed og en minimering af muligheden for utilsigtet at afgive en ugyldig stemme," lyder begrundelsen i lovforslaget.

Hvis forslaget bliver vedtaget, kan økonomi- og indenrigsministeren fremover tillade, at afgivelsen og optællingen af stemmer i en kommune sker digitalt til et folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg, kommunal- og regionalvalg eller en folkeafstemning.

Men der bliver ikke tale om, at vælgerne kan stemme over nettet. De skal stadig møde fysisk op på valgstedet.

Det bliver begrundet med de udfordringer, som stemmeafgivning over internettet giver i forhold til beskyttelsen af stemme-hemmeligheden, herunder, at der ikke må kunne ske nogen kobling mellem vælgeren og dennes stemmeafgivning, samt at stemmeafgivningen skal ske uden overværelse af andre. Desuden henvises til de særlige sikkerhedsmæssige risici.

Hos IT-Politisk Forening har man været meget kritisk over for e-valg. Her henvises blandt andet til, at det er umuligt at sikre sig mod fejl i afstemnings-software, og der er risiko for, at computere kan misbruges til at påvirke valget.

"IT-Politisk Forening mener, at den folkelige kontrol med demokratiske valg er vigtigere, end om politikerne skal vente et par timer mere eller mindre på at få at vide, om de er blevet valgt," lyder foreningens kommentar til lovforslaget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere