Artikel top billede

Sony begraver sin MiniDisc

Så er det slut med Sony's MiniDisc, der blev lanceret i 1992 som en digital erstatning for kassettebåndet.

Hvis der findes en kirkegård for døde computermedier, er MiniDisc'en nu klar til at blive lagt til hvile sammen med hulkortet, disketten og LaserDisc'en. Sony har netop annonceret, at man stopper salget af stereoanlæg med MiniDisc-drev til marts. Derefter er det helt slut med formatet, der kom i 1992 som en digital afløser for kassettebåndet.

Det blev som bekendt cd'en og ikke MiniDisc'en, der tog over på musik-markedet, og i dag er cd'en også ved at forsvinde ligesom den gamle vinylplade. Først kom mp3-afspillerne, og så flyttede musikken online med de mange nye streaming-tjenester.

Det fysiske datamedie er efterhånden en saga blot - selv Microsoft sælger nu kun tomme softwareæsker med det nyeste Office, hvor programmet alligevel skal downloades fra nettet.

Sony forsøgte sig i første omgang med et andet digitalt format, Digital Audio Tape, men det var for kompliceret og for dyrt. Så kom MiniDisc'en, hvor data bliver gemt på sletbare magnetisk-optiske skiver med en diameter på 2,5-tomme i et beskyttende plast-hylster.

Her kunne man så gemme op til 80 minutters musik, og datamediet skulle holde i 30 år. Men tests viste, at data kunne gå tabt, hvis man holdt en magnet for tæt på skiven.

De første MiniDisc-rekordere kostede omkring 750 dollar i USA, og det blev et flop. I det første år blev der solgt mindre end 50.000 enheder. Men MiniDisc klarede sig bedre i Sonys hjemland Japan, og her har mediet holdt sig i live i de sidste 20 år.

Sony forsøgte alt for at slå på trommer for formatet. Den japanske koncern har investeret store millionbeløb i markedsføring af MiniDisc'en, og de små hukommelses-brikker havde en nøglerolle i filmen "Strange Days". Prisen for udstyret blev sat ned til en tredjedel, men det hjalp heller ikke.

I 2004 forsøgte Sony at genoplive formatet som Hi-MD med tre gange mere lagerplads - men det var allerede for sent. Den sidste MiniDisc Walkman blev solgt i 2011.

Selv om selskabet nu dropper MiniDisc'en, vil andre producenter som Onkyo fortsat fremstille udstyr, der understøtter teknologien.

Sony forsøger sig stadig med nye lagerformater. Sidste år kom Sony med et nyt Blu-ray baseret kassetteformat kaldet Optical Disc Archive, hvor man kan gemme op til 1,5 terabyte i en enkelt kassette. Det skal bruges til langtidsarkivering af data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere