Artikel top billede

Foto: Robert Hendel. (Foto: Robert Hendel)

Efter tre måneder: Derfor er iPhone 5 den bedste telefon jeg har ejet

Forholdet til min iPhone 5 er dog ikke et kærlighedsforhold uden torne.

1. Efter tre måneder: Derfor er iPhone 5 den bedste telefon jeg har ejet

Det er nu mere end tre måneder siden, at jeg købte min iPhone 5, og det er stadigvæk den bedste telefon, som jeg nogensinde har ejet.

Den er tyndere, lettere, hurtigere og har en større skærm end nogen tidligere iPhone.

Men den udgør ikke nogen revolution.

Hverken sammenlignet med tidligere iPhones eller konkurrerende smarthpones. Apples helt store bedrift med iPhone 5 er dog, at det er lykkedes at forfine et produkt, der i forvejen var fremragende.

Men er det nok til, at begejstringen varer ved her tre måneder efter?

Det kan du læse på de følgende sider.

2. Kvalitetsfølelsen er umatchet

Er du ikke Apple-kyndig eller interesseret i mobiltelefoner, kan du i farten let forveksle en iPhone 5 med en af dens forgængere. 

Men når du første gang lader dine hænder inspicere en iPhone 5, vil du opdage, at den føles dramatisk anderledes.

Du vil ganske enkelt opleve en umiddelbar kvalitetsfølelse, der ikke matches af de tidligere iPhones eller nogen anden smartphone på markedet. 

Fjerlet og lækker 

Når du får lejlighed til det, bør du selv prøve at lade dine fingre glide hen over de slebne aluminiumskanter og derefter løfte telefonen op i din hånd. Mærk hvordan den både er fjerlet og samtidig bundsolid.

Her er ingen billig plastik, men kun glas og aluminium.

Findes der en "perfect thing" inden for gadget-verdenen, er en iPhone 5 på mange måder tæt på at være det. 

Glasset på min gamle iPhone 4 krakelerede, da jeg tabte den på en parkeringsplads. Men jeg har ikke på samme måde frygtet at tabe min iPhone 5, hvor bagpladen er lavet af aluminium i stedet for glas, og vægtreduceringen betyder, at den ikke falder med samme tyngde, når den rammer jorden.

3. Derfor skal du købe den hvide iPhone

På trods af min højstemte ros af iPhonens byggekvalitet har mange iPhone 5-købere dog i bogstaveligste forstand oplevet, at deres begejstring for den nye telefon har fået ridser i lakken. 

Kort efter lanceringen klagede mange kunder over, at den sorte udgave af iPhone 5 var særdeles modtagelig over for ridser og skrammer, og flere har oplevet, at den har haft ridser, allerede da den blev pakket ud af æsken. 

Derfor valgte jeg også helt bevidst at købe den hvide-udgave uden den sort-lakerede aluminium. Og det lader til at være et særdeles klogt valg. 

Flere skrammer end på en italiensk bil

En kollega købte den sorte udgave, og her få måneder efter har den fået flere skrammer i lakken end bilerne i de fleste sydeuropæiske storbyer.  

Jeg har dog også måttet erkende, at selv i den hvide udgave med blank aluminium har aluminiumskanten fået en del knubs.

Jeg har ganske vist også tabt telefonen et par gange, hvor den er røget ned fra et sofabord og fra instrumentbrættet i min bil. 

Skrammerne er dog kun synlige, hvis du tager telefonen og nærstuderer den. Men alligevel efterlades jeg med en følelse af, at den skarpslebne aluminiumskant er relativ modtagelig over for ridser og skrammer, hvis den udsættes for en hård behandling. 

Nogle vil måske blot kalde de små knubs for patina, og angiveligt har Steve Jobs engang sagt, at iPod'en - der også var ret modtagelig for ridser - blot ældes på samme måde, som et par gode jeans. 

Jeg må dog indrømme, at jeg foretrækker min telefon uden skrammer, og i min verden virker det helt uantageligt, at en dyr telefon er så modtagelig for skrammer, som det er tilfældet med den sorte iPhone 5.

4. Er bigger better - og er 4 tommer nok?

En af de største nyheder ved den nye iPhone 5 er skærmen. Den er vokset fra 3,5 tommer til 4 tommer, og den er desuden skiftet fra et 4:3-format til et 16:9-format. 

Det betyder, at du eksempelvis undgår sorte bjælker på skærmen, når du skal se film. Men er du af den overbevisning, at 'size matters', vil skærmen uden tvivl blegne sammenlignet med konkurrerende smartphones fra Samsung, HTC og Nokia. 

Eksempelvis har min kollega en Samsung Galaxy S3 med 4,8 tommer-skærm, og i fritiden bruger han den ofte som erstatning for en bærbar computer eller en tablet. 

4 tommer er for lidt til film

Efter tre måneders brug har jeg dog erkendt, at selv med en 4 tommer-skærm er en iPhone ikke optimal, når jeg skal se film eller læse længere artikler.

Selv foretrækker jeg dog et relativt kompakt design og nøjes gerne med en lidt mindre skærm. Film og lange artikler vil jeg under alle omstændigheder nyde på min iPad.

Men jeg ved, at langt fra alle deler det synspunkt, og der bliver da i øjeblikket også spekuleret heftigt i, om efterspørgslen efter store telefoner er så voldsom, at Apple vil blive tvunget til at lancere en ekstra iPhone-model med en større skærm. 

Nogle mener i så fald, at en iPhone på 4,94 tommer i 16:9-format vil være det bedste bud.

5. Glem al snak om "lilla skær" - kameraet er fremragende

Lige så overdreven hypen op til lanceringen af et nyt Apple-produkt kan føles, lige så pedantisk kan mediernes efterfølgende jagt på fejl og mangler virke. 

I forbindelse med iPhone 5-lanceringen rapporterede mange medier om en kamerafejl, der betyder, at billeder taget med telefonen får et lilla skær, hvis kameraet holdes i en bestemt vinkel i forhold til en skarp lyskilde - eksempelvis solen eller en kraftig lampe. 

I ingen af de billeder, som jeg har taget gennem de seneste måneder, har jeg oplevet problemet, og det vil du sandsynligvis heller ikke.

Kameraet er en perfekt erstatning for et traditionelt kompaktkamera, og det tager fremragende billeder. 

Internt på ComON-redaktionen lavede vi sidste år en hurtig og ganske uvidenskabelig test af kameraet på tidens mest populære smartphones, og i den test kom iPhone 5 ud som vinderen. Dog skarpt forfulgt af Nokia Lumia 920.

6. Præstationer

Jamen, hvor hurtig er en iPhone 5 så? 

"Hurtig nok," er mit svar.

'Specs' interesserer mig ikke, og i min verden er hardware hurtig, så længe det ikke føles langsomt. Om en app åbner et enkelt sekund hurtigere, eller om jeg kan afvikle de allernyeste 3D-spil, er jeg totalt kold over for.

Til gengæld forventer jeg, at brugerfladen føles flydende, og at lange ventetider ikke sætter min tålmodighed på prøve. Det skete meget sjældent på min gamle iPhone 4, og det sker aldrig med min iPhone 5. 

Dobbelt så hurtig, men det er ligegyldigt

På papiret er den nye A6-processor, der sidder i iPhone 5, dog dobbelt så hurtig som den A5-processor, der sidder i iPhone 4S. Men jeg gætter på, at du ikke vil opleve det som en stor forskel i dagligdagen. 

Den nye processor skulle tilmed sikre en bedre batteritid end i iPhone 4S.

Jeg oplever dog ikke batteritiden som imponerende. Er du en hardcore smartphone-bruger, der trækker store veksler på din telefon i løbet af dagen, vil den sandsynligvis være løbet tør for strøm ved sengetid. Mens jeg, der har et mere afslappet forbrug, som regel oplever, at batteriet står på mellem 15 og 20 procent ved sengetid.

7. Konklusionen

Ganske vist er iPhone 5 den bedste telefon, som jeg nogensinde har haft i mine hænder.

Men her tre måneder efter det første møde har forelskelsen efterhånden lagt sig, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at mit hjerte ikke banker helt så hårdt for denne telefon, som det måske burde gøre, når man investerer mindst 5.500 kroner i en ny telefon

Telefonen byder ganske enkelt ikke på fremskridt, der er så store i forhold til de tidligere modeller, at telefonen kan vedblive med at vække stor begejstring her mere end 90 dage senere.

Et fornuftsægteskab

I dag har mit forhold til telefonen udviklet sig til en slags fornuftsægteskab, hvor jeg ganske vist sætter pris på det store app-udvalg og hardwaren, der føles fantastisk i hånden og ligger perfekt i lommen. Men hvor jeg først og fremmest betragter telefonen som en driftssikker partner i hverdagen.

Jeg udskiftede min to år gamle iPhone 4, fordi den stod over for en bekostelig reparation, og havde jeg i dag en velfungerende iPhone 4S eller sågar en iPhone 4, ville jeg tøve noget, før jeg valgte at investere i en ny iPhone 5.

Læs også:
 
Test: iPhone 5 er en bundsolid topmobil - men hvorfor er Apple nærig? 

Designekspert: Derfor er iPhone 5 ikke nogen design-sensation

Derfor er en Macbook Air den ultimative arbejdscomputer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere