Artikel top billede

Lys skal erstatte trådløse netværk

Nu er det lykkedes at overføre data med 280 megabit i sekundet ved at benytte almindelig LED-loftsbelysning.

Et EU-finansieret projekt melder om et gennembrud i lys-baseret dataoverførsel. Den nye teknologi kan blive en erstatning for dagens trådløse netværk i private hjem. Forskere i det såkaldte "Home Gigabit Access" projekt har udviklet et netværk med en kombination af kabler, radiosignaler og lys. Båndbredden skulle være så stor, at man f.eks. kan streame flere HD-film samtidig i netværket.

I en pressemeddelelse fortæller forskerne, at de har overført data med 280 megabit i sekundet med en kombination af synligt og infrarødt lys over en afstand på 10 meter. Forskerne har overført data i to retninger mellem forbundne enheder og dermed skabt et lys-baseret netværk. Projektholdet har brugt almindelig LED-loftsbelysning, som efterhånden findes i mange hjem.

De mener, at hastigheden kan øges markant, hvis denne teknologi bliver kombineret med radio-signaler. Men der er også fordele i at bruge lys-kommunikation alene - herunder at der er mindre risiko for forstyrrelser, fordi signalet er begrænset til ét rum. Dette kaldes også for Visible Light Communication eller VLC, men forskerne har døbt det "Li-Fi". En standard på området (IEEE P1905.1) er allerede på vej.

Som at morse med en lommelygte

I princippet kan enhver lyspære bruges til at overføre data. Pæren skal blot sættes til at blinke så hurtigt, at det menneskelige øje ikke kan nå at opfatte det. Forskeren Harald Haas og hans hold på University of Edinburgh har fået patent på en teknologi, der bruger blinkende lys til at overføre data trådløst.

Det kræver blot, at man tilføjer en mikrochip til en LED-pære, som sætter den til at blinke millioner af gange i sekundet. For at modtage disse data kræves så en lysfølsom sensor. Det minder lidt om at sende morse-kode med en lommelygte, men det går meget hurtigere.

Det anslås, at der er 14 milliarder lyspærer i verden - så potentialet skulle altså være meget stort. I teorien kunne enhver gadelampe forvandles til et trådløst hotspot.

Den normale Wi-Fi teknologi bruger radiobølger, og her er man begrænset til et bestemt frekvensområde, ligesom der er risiko for støj.

Der er stadig mange problemer, som skal løses. I modsætning til radiobølger kan lys ikke trænge gennem faste objekter. Hvis nogen går forbi pæren og blokerer lyset, bliver forbindelsen afbrudt. Desuden er det også uklart, hvordan man skal sende data tilbage.

Men det kan så løses med en kombination af Li-Fi og Wi-Fi.

Satte ny rekord med dataoverførsel

Flere andre forskerhold arbejder på lignende teknologi. Forskere fra det tyske Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut i Berlin satte i 2011 en ny verdensrekord i trådløs dataoverførsel med lys. I dette eksperiment lykkes det at overføre hele 800 Mbit/s under særlige forhold med LED'er.
 
Dermed har forskerne bevist, at LED'er ikke kun kan bruges til at lyse rummet op, men også til at overføre data - og det endda med en hastighed, som overgår almindelige trådløse radionetværk.
 
I det nye projekt er hastigheden lavere, men dataoverførslen er sket under mere realistiske forhold.

I maj 2011 gennemførte forskerne et eksperiment med lofts-LED'er i et rum på ti kvadratmeter, hvor det lykkedes at overføre data med 100 Mbit/s uden tab - samtidig med at LED'erne bruges til at lyse rummet op. Modtageren kan anbringes hvor som helst i rummet.
 
Ifølge forskerne kunne man overføre fire film i HD-kvalitet til fire bærbare computere i rummet uden problemer.
 
I praksis foregår dataoverførslen ved, at LED'erne bliver tændt og slukket meget hurtigt. Det sker så hurtigt, at det menneskelige øje ikke kan opfatte det. Man ser altså ikke det blinkende lys i rummet, men opfatter belysningen som kontinuerlig - selv om LED'erne bruges til at overføre data.
 
En normal fotodiode på den bærbare computer fungerer som modtager. Den største ulempe er, at der kræves en optisk forbindelse mellem sender og modtager. Hvis man holder en hånd over dioden, bliver overførslen forstyrret.
 
Sidste år satte forskerne på Heinrich-Hertz-Institut i Berlin en ny verdensrekord i dataoverførsel over lysledere. Her kunne man overføre 10,2 terabit i sekundet over en afstand på 29 kilometer. Danske forskere fra DTU Fotonik har også medvirket, og her har man tidligere sat flere rekorder med at bruge fotoner til at overføre store mængder af data over lysleder-kabler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere