Autister tester mobiltjenester for TDC

Virksomheden Specialisterne vil bruge de specielle evner hos unge med Aspergers Syndrom, en autisme-diagnose, til at opfylde erhvervslivets behov for testere med it-flair, god hukommelse og frem for alt stor tålmodighed med repetition. TDC Mobil er den første kunde.

Den nystartede virksomhed Specialisterne beskæftiger sig med it-tests og system-dokumentation. Derfor ansættes kun folk, som har flair for teknik, god hukommelse, logisk tankegang og som ligefrem holder af at lave de samme typer opgaver igen og igen og igen.

Netop de evner findes ofte hos folk med Aspergers Syndrom, som er en diagnose inden for spektret af autisme-lidelser.

Så Specialisternes arbejdsstyrke består ind til videre af seks unge mennesker med Aspergers Syndrom, som i dag er begyndt et træningsforløb i forbindelse med en system-test for TDC Mobil i Århus.

- Vi starter med test af mobiltjenester, og det skal i det hele taget være et særkende for os, at vi udnytter de træk i vores ansatte til at teste hvad som helst, siger direktør i Specialisterne Thorkil Sonne, der betegner sine ansatte som en slags it-revisorer.

18 år og førtidspensionist

Ideen med at gøre brug af de særlige egenskaber, som kendetegner Aspergers Syndrom, udsprang, fordi Thorkil Sonne selv har en syv-årig søn, som for fire år siden blev diagnosticeret med en autisme-lidelse.

Gennem foreningsarbejde kom Thorkil Sonne i kontakt med forældre til ældre børn og unge med Aspergers Syndrom. De fortalte om de unges store lidenskab for computere, som ofte blev en erstatning for social kontakt, som kan være meget svær at håndtere for autister.

- De tyer til computeren, fordi de har flair for det. Samtidig fik de fleste af dem en førtidspension, når de fyldte 18 år. Og jeg tænkte: "Det kan ikke passe", siger Thorkil Sonne, som inden han gik i luften med Specialisterne var teknisk direktør i Migway, et datterselskab af TDC og Logica.

Han har selv i den forbindelse oplevet, hvor svært det kan være at finde gode testere. Dermed opstod ideen med at kombinere to behov: Autisters behov for anerkendelse og et job, de er gode til, og erhvervslivets behov for testere med stor tålmodighed, præcision og hukommelse.

- Så jeg tænkte, at de to ting måtte kunne gå op, siger Thorkil Sonne.

Prøvetid skal blive til ansættelse

De seks specialister går nu i gang med deres prøveforløb på seks måneder, og der er ansat en pædagogisk leder til at styre den daglige arbejdsdag.

Et af problemerne for mennesker med Aspergers Syndrom er netop at kunne sige stop, når de bliver optaget af et emne, så Thorkil Sonne forventer, at det bliver nødvendigt for direktøren at bede de ansatte om at lade være med at arbejde over.

Går prøveforløbet planmæssigt, vil de seks unge blive tilbudt en fleksjob-stilling på tyve timer ugentligt, som er det, den pædagogiske leder vurderer som passende.

- Men det kan godt gå hånd i hånd med profit. Og de unge kan godt li' tanken om, at vi skal kunne tjene penge. De har været udsat for så megen pædagogik, hvor den slags ikke var vigtigt, siger Thorkil Sonne, som kun har oplevet støtte omkring Specialisterne, også fra eksperter inden for autisme.

Nye uddannelsesmuligheder for autister

Han håber på, at kunne starte en afdeling af Specialisterne i Høje Taastrup, som er noget tættere på hans egen bopæl i Ringsted.

Dernæst er hans mål at skabe bedre vilkår for autister på uddannelsesinstitutionerne, eksempelvis via fjernundervisning, hvor de svære sociale relationer ikke fylder så meget.

- Jeg håber, at min søn vil få mulighed for at uddanne sig og at folk vil se på hans muligheder i stedet for at se et handicap, siger Thorkil Sonne.

Relevant link

Specialisterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere