Artikel top billede

Amazon bruger trusler og overvågning til at styre sine ansatte

Den tyske afdeling af netgiganten Amazon bliver nu anklaget for umenneskelige arbejdsforhold. De ansatte bliver overvåget og truet.

Det er ikke kun i Fjernøsten, at arbejdere knokler under uværdige arbejdsforhold hos de store it- og internet-giganter. En tysk tv-udsendelse har nu afsløret, at Amazon betaler en meget lav løn til sine lagerarbejdere og bruger omfattende kontrol og overvågning af de ansatte.

Det er især i tiden inden jul, at Amazon hyrer ekstra arbejdskraft til at sortere og pakke i sine store lagerhaller. Den tyske tv-station Hessischer Rundfunk afslører i sin udsendelse, at arbejderne typisk bliver hyret gennem agenter i udlandet.

Disse formidlings-bureauer sørger også for ansættelses-kontrakter og indkvartering. Mange af de udenlandske arbejdere bliver indkvarteret i tomme ferieboliger. Her sover op til fem personer i samme rum. De ansatte bliver så transporteret til arbejdspladsen i busser.

En del af lønnen bliver tilbageholdt for at dække udgifterne, så arbejderne i nogle tilfælde kun får udbetalt en timeløn på 60 kr. inden skat. Det ligger langt under den normale mindsteløn.

De tyske tv-journalister har brugt skjult kamera for at dokumentere arbejdernes forhold. De fortæller blandt andet, at et sikkerhedsfirma gennemfører regelmæssige ransagninger af arbejdernes værelser. En ansat, der klagede over forholdene, blev bortvist og skulle rejse hjem i løbet af en time.

Sikkerheden skulle være så stram, at arbejderne får kontrolleret deres lommer efter morgenmaden for at sikre, at de ikke har taget brød med.

En del af kritikken retter sig mod sikkerhedsfirmaet HESS Security, som er hyret til at kontrollere de ansatte. Tv-journalisterne mener, at der er forbindelser mellem firmaet og højreekstreme miljøer i Tyskland.

Den tyske fagforening Verdi kritiserer også, at de fastansatte Amazon-medarbejdere i et lager i Rheinberg har alt for korte pauser. De har 45 minutter til deres middagspause, men de skal først passere en sikkerhedssluse med lange køer - og så der er kun få minutter tilbage til at spise.

Amazon har ikke selv kommenteret tv-udsendelsen, men internet-giganten har tidligere været udsat for kritik.

En journalist fra den britiske avis The Times gik undercover for at undersøge arbejdsforholdene i 2008 og afslørede, at de sæsonsatte hos Amazon arbejdede under sweatshop-lignende betingelser.

Ifølge The Times kunne medarbejderne risikere at blive fyret, hvis de meldte sig syge, og de skulle arbejde syv dage om ugen. De ansatte måtte kun holde to korte pauser om dagen og skulle bede om tilladelse for at gå på toilettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere