Artikel top billede

Verdens største mobilmesse åbner med sultestrejke

Reportage: Startskuddet til årets Mobile World Congress havde dårligt lydt, før gaderne i Barcelona fyldtes med sultestrejkende demonstranter. Læs hvorfor her.

Læs også:
Disse mobil-nyheder er i vente på Mobile World Congress

Omstidt Apple-fabrik ramt af voldsomme optøjer

Barcelona: Demonstranter, politi, og lyden af fløjter prægede gadebilledet og forsinkede trafikken her til morgen foran messehallen i Barcelona, hvor verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i denne uge løber af stablen.

Ifølge de vrede demonstranter står mobilmessen og mobilindustriens gigantiske milliardomsætning i stærk kontrast til den arbejdsløshed og de økonomiske udfordringer, der lige nu præger livet i Barcelona og i Spanien som helhed.

"Vi ønsker at sætte fokus på en anden side af denne lukrative industri. Mange af arbejderne i industrien arbejder ikke for moderselskaberne som Vodafone, Movistar og andre, men for leverandører eller underleverandører," står der på de pamfletter, der bliver delt rundt af demonstranterne.   

"I disse firmaer foregår arbejdet på akkord, uden grænser for arbejdsdagen og uden rettigheder for arbejderne. I moderselskaberne er massive fyringsrunder blevet hverdagskost; Vodafone planlægger at fyre 21 procent af sine medarbejdere," kan man læse videre i de uddelte papirer.

Det sande ansigt

Pamfletten har overskriften "Mobile World Congress' sande ansigt" og fortæller, at demonstranterne nu går i sultestrejke blandt andet i protest mod, at det spanske teleselskab Telefónica-Movistar fyrer medarbejdere ulovligt for derefter at ansætte nye folk.

"For nogle måneder siden gennemførte en mængde Telefónica-Movistar-medarbejdere en 23 dage lang sultestrejke. Nu sultestrejker vi igen til slutningen af Mobile World Congress," lyder opråbet.

Spanien er et af de lande, der lige nu er hårdest ramt af den europæiske gældskrise. Landet har en arbejdsløshed på 26 procent og en ungdomsarbejdsløshed på omkring 50 procent.

Alene i januar mistede omkring 132.000 spanskmænd jobbet.

Både i Kina og Spanien

Debatten om de dårlige forhold for arbejderne i mobilindustrien er dog ikke ny og heller ikke indskrænket til spanske teleselskaber. 

Den blussede blandt andet op sidste år, hvor Apples forhold til den kinesiske leverandør Foxconn stod for skud.

I kølvandet på flere selvmord blandt kinesiske Foxconn-medarbejdere spredtes kritiske røster over de dårlige arbejdsforhold sig.

Forhold, der har medført, at Foxconn har omkranset sine fabriksbygninger i Kina af sikkerhedsnet for at forhindre medarbejdere i at springe i døden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere