Artikel top billede

Klon-krige ryster app-verden

Kloner har udviklet sig til et stort problem for app-udviklere.

Det er ikke længere nok at få en genial idé til en app for at få succes. Mange app-udviklere oplever, at deres ideer bliver stjålet af "klonere", der efterligner deres programmer eller bruger deres navn og logo for at lokke kunderne på vildspor. Det skriver Wall Street Journal, som mener, at der er tale om "klon-krige".

Det er typisk de mest populære apps, som bliver kopieret i stor stil. Et af eksemplerne er den populære applikation WhatsApp til mobile beskeder. Hvis man søger efter "WhatsApp" i Googles Play-butik, finder man et stort antal andre applikationer, der bruger samme navn. Det er blandt andet kloner som WhatsApp Nearby, Whatsapp Friends og Whatsapp Add Me.

De kommer fra et helt andet firma, men de bruger samme navn for at tiltrække brugere, og de har allerede nået flere hundredtusinde downloads.

Hos det rigtige WhatsApp bekræfter man, at kloner har udviklet sig til en seriøst problem. "De skader vores brand og skaber forvirring," lyder meldingen fra selskabet.

WhatsApp koster seks kroner i Apples App Store og er gratis i Google Play, men koster dog 6 kr. efter det første år. Mange af klonerne er gratis, men pengene tjenes på annoncer.

Der er også risiko for, at klonerne kan indeholde malware, der har udviklet sig til et stigende problem på Android-platformen.

Der er forskellige slags kloner. Nogle bruger blot navnet eller logoet fra en kendt app, mens andre er en komplet kopi af den oprindelige app.

Sikkerhedsfirmaet Lookout fortæller, at man har fundet en ny type malware i en klon af spillet  "Angry Birds Space". Denne malware sender sms-beskeder fra telefonen til dyre betalingsnumre.

Kloning er især et problem i de alternative app-butikker til Android, der bruges i lande som Kina, hvor den officielle Google Play butik ikke er tilgængelig.

Men der er også mange kloner i Googles egen app-store, og selv Apple er ramt af problemet, selv om kontrollen er mere streng i firmaets app-butik.

Apple overlader det typisk til udviklerne selv at nå til enighed i klon-sager, men det kan tage lang tid, og så er skaden allerede sket.

Wall Street Journal har talt med udvikleren bag tre Whatsapp-kloner, som erkender, at han ikke har retten til at bruge navnet. Men han mener, at hans apps skaffer flere brugere til det rigtige WhatsApp.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere