Artikel top billede

Tele- og fiberbranchen: Sådan skal bredbåndsudspil se ud

Regeringens store bredbåndsudspil er på trapperne. Læs her, hvad tele- og fiberbranchen venter sig.

Nu kommer regeringens nye bredbåndsudspil! Sådan har jungletrommerne gang på gang lydt de sidste par uger i tele- og fiberbranchen, men indtil videre forgæves.

"Erhvervs- og vækstministeriet oplyser, at bredbåndsudspillet bliver offentliggjort inden for kort tid," skriver ministeriet nu i et svar til Computerworld.

I mellemtiden er telebranchen og fiberbranchen dog ikke blege for at fortælle, hvad de forventer sig af udspillet.

Telebranchen vil have master på dagsordenen

Hos teleselskabernes brancheforening Telekommunikationsindustrien vil man have masteudfordringerne med kommunerne løst.

"Vi håber, at der bliver taget alvorligt fat om udfordringerne på masteområdet med mobiludbygningen i forhold til, hvordan kommuner og det offentlige i det hele taget kan bidrage til at fremme incitamenter til at investere i hele landet."

Sådan siger Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien, der repræsenterer landets største teleselskaber på nær 3.

Det ønske kommer ikke overraskende efter et år, hvor uenigheder mellem teleselskaber og kommuner/stat med jævne mellemrum er blusset op om lejepriser på de grunde, mobilmasterne er placeret på.

Blandt andet er Bagmandspolitiet blevet inddraget i en sag, hvor kommuner beskyldes for at koordinere lejepriser på mastegrunden.

Uenighederne fik desuden TDC til at fjerne en mast i Guldborgssund kommune i protest mod den opskruede lejepris.

Helt konkret håber Jakob Willer på, at regeringen, udover lejepriserne, har kastet et blik på barriererne i forhold til kommunernes sagsbehandling.

Telebranchen har nemlig længe råbt højt om, at kommunernes lange sagsbehandlingstid er med til at trække udbygningen af mobilnettet i langdrag.

Sidst, men ikke mindst, ønsker teleindustrien, at mulighederne for at grave sammen på tværs af sektorer forbedres.

"Vi mener ikke, at man bør udstede nogen gravetilladelse i kongeriget Danmark, uden at man samtidig stiller krav om, at gravningen skal offentliggøres og med tilbud om, at dem, der vil grave med, kan grave med."

Ifølge EU går op til 80 procent af de samlede investeringer i bredbånd til anlæg af infrastruktur. Læs mere om det her.

Fiberbranchen har tre ønsker

Hos fiberbranchens talerør Dansk Energi vil øjnene søge efter tre punkter, når udspillet bliver offentliggjort: Upload-målsætning, konkurrencetiltag og kommunale tiltag.

"Vi håber selvfølgelig først og fremmest på en ambitiøs upload-målsætning og derefter på konkrete værktøjer, som kommuner kan tage i brug for at fremme bredbåndsudrulningen ude i landet."

Læser man, hvad regeringen skrev i sin opvarmning til digitaliseringsstrategien, er der håb at hente for fiberbranchen på dette punkt.

"Behov og muligheder for bredbåndsmålsætninger for eksempelvis upstream-hastigheder vil indgå i arbejdet med den kommende erhvervsrettede strategi for digital vækst," stod der nemlig i regeringens redegørelse fra sidste år, et budskab, der efterfølgende er blevet gentaget.   

Som så ofte før håber fiberbranchen også på bedre spilleregler for konkurrencen.

"Sidst, men ikke mindst, håber vi på, at der bliver set på konkurrencesituationen på det kabelbaserede bredbåndsområde," lyder det fra Mikael Bomholt Nielsen, konsulent i Dansk Energi.

Han nævner Ringkøbing-Skjern kommunes meget omdiskuterede fiberudbud sidste år som et eksempel på behovet for klarere retningslinjer for kommunernes fiberudrulning.

For eksempel såede TDC tvivl om lovligheden af udbuddet, der endte med at blive trukket tilbage af kommunen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere