Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Test: Derfor skal du aldrig vælge en Windows 8-bærbar uden touch

Med lanceringen af Windows 8 har pc-producenterne spyttet nye bærbare ud hurtigere end kuglerne fra en AK47. Valget af en ny laptop er derfor ikke let - men her er et virkelig godt råd.

Du kan lige så godt vænne dig til det. 

Bundsolide Windows 7 vil dø, og det er kun et spørgsmål om tid, før din lokale elektronikpusher kun vil have computere med Windows 8 på sine hylder.

For mange er det formentlig en skræmmende tanke - på højde med en rodbehandling hos tandlægen.

Microsofts nye styresystem har nemlig fået en stærkt blandet modtagelse efter lanceringen i oktober 2012, og i krogene hviskes der om, at det ender som et fiaskoprodukt ligesom Windows Vista.

Ja, der bliver faktisk ikke kun hvisket. Jun Dong-soo, der er direktør for Samsungs ram-afdeling, kritiserede for nylig styresystemet offentligt ved at sige:

"Jeg synes ikke, Windows 8-systemet er meget bedre end den tidligere Vista-platform".

Og han er ikke den eneste, som har brokket sig over Windows 8. Den danske design-guru Jakob Nielsen kaldte sidste år Windows 8 for en katastrofe.

Det er brugeroplevelsen, som den er helt gal med. Jakob Nielsen peger især på, at brugergrænsefladen med de store firkantede fliser skjuler vigtige funktioner.

Samtidig giver det en ujævn oplevelse, når man cykler mellem det traditionelle skrivebord og det farverige Metro-interface, der nu kun kaldes Modern UI.

Svær overgang

Der er ingen tvivl om, at Windows 8 er en fuldkommen ændring af Microsofts styresystem.

Nogle helt essentielle funktioner er flyttet, og et godt eksempel er luk-knappen, der nu er gemt i en menu i højre side i stedet for som tidligere i venstre side.

Det svarer lidt til at sætte sig ind i en bil, hvor der pludselig er byttet om på speeder og bremse.

Umiddelbart kræver det lidt tilvænning, før det fungerer optimalt.

Sammen med resten af redaktionen har jeg gennem de seneste mange måneder testet adskillige computere med Windows 8.

Til at begynde med var det vanvittig bøvlet, og det krævede rigtig mange kræfter at blive gode venner med styresystemet og få oparbejdet et fornuftigt arbejdstempo, der kunne måle sig med Windows 7.

Mine første fem dage med Windows 8 på godt og ondt kan læses her.

Den første bærbar, som jeg kørte Windows 8 på, var uden touch-skærm, og det har uden tvivl været med til at gøre overgangen fra det gamle til nye styresystem sværere.

Sidenhen har jeg prøvet og testet adskillige computere med Windows 8 og skærme, som kan betjenes med pølsefingre.

Skeptisk, men fik hurtigere arbejdstempo

Med fingerbetjening giver Modern UI mere mening, end når det udelukkende betjenes med touchpad og genvejstaster på keyboardet. 

For nylig var jeg tilbage på en bærbar med Windows 8 uden touchskærm, og det var ganske enkelt en fuldkommen forfærdelig oplevelse.

Jeg tog mig selv i at smide fingeren mod skærmen konstant - og ja, uden den store effekt.

Efter nogle måneder med Windows 8 og touchskærme er det ganske enkelt blevet en naturlig del af arbejdstempoet og navigationen at bruge fingrene på displayet.

I begyndelsen var jeg utrolig skeptisk over for denne arbejdsrutine, men det giver faktisk mening.

Tag et barn og placér det foran en bærbar for første gang: Hvad vil barnet gøre? Det vil pege på skærmen for at interagere med indholdet. Det går ikke efter tasterne på keyboardet.

Når det gælder arbejdsstilling og ergonomi, er det måske ikke verdens bedste idé udelukkende at bruge udstrakte fingre og en svævende arm til at styre computeren.

Men til hurtig aktivering af en menu eller et program, er det altså nemmere blot at røre ved skærmen i stedet for at fedte rundt med touchpaden på keyboardet og sørge for, at cursoren rammer det rigtige sted på skærmen.

Det gør det virkelig meget nemmere at arbejde med det nye styresystem fra Microsoft, der i den grad er optimeret til touch-betjening.

Selv billige computere har touch

Dermed ikke sagt, at Windows 8 er perfekt. Jeg foretrækker stadig arbejdshesten Windows 7 til de fleste opgaver, da den sørger for, at arbejdstempoet er i galop hele dagen lang.

Men Windows 8 er nu heller ikke så elendigt, at det fortjener at blive sidestillet med udskældte Windows Vista.

Uanset om du kan lide det nye styresystem eller ej, så slipper du formentlig ikke for det, næste gang du skal have en bærbar computer med Windows.

Derfor er det gode råd: Køb en computer med touchskærm. Du tænker måske, at det er fjollet og spild af penge.

Men det er det på ingen måde. For hvis du virkelig skal have noget (brugbart) ud af Windows 8, er touchbetjening virkelig vigtigt.

Det vil også gøre overgangen fra Windows 7 til Windows 8 meget lettere for dig - men husk: Du slipper ikke for at skulle lære, hvor alle de nye funktioner og indstillinger er placeret i Microsofts nye styresystem.

Det kan være en prøvelse - selv for hærdede it-folk med det sorte bælte i teknik.

I øvrigt er det efterhånden muligt at få bærbare computere med touchskærm til priser, der begynder ved cirka 4.500 kroner.

Derfor er du ikke tvunget til at købe en luksusbærbar, før du kan betjene styresystemet med fingrene.

Det er i øvrigt en god idé at prøve computeren inden køb for at undersøge, om skærmen låser ordentligt i oprejst postion og ikke alt for nemt vipper, når der prikkes til den med pegefingeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere