Artikel top billede

Kommuner på bar bund med NemID: Kan ikke få data

Landets kommuner mangler et overblik over, hvordan det går med udbredelsen af NemID. Indtil videre har NemID-data sandsynligvis været fejlbehæftede.

Kommunerne har i længere tid ikke kunnet se, hvordan det går med deres indsats for at få udbredt NemID til borgerne.

Mere konkret drejer det sig om, at kommunerne ikke kan få adgang til udbredelses-data af NemID i specifikke postnumre.

Derfor har de enkelte kommuner og deres projektledere ikke et præcist billede over, hvilke tiltag på eksempelvis lokalmesser der virker, når flere danskere skal have et NemID papkort i hånden til hjælp af eksempelvis aflæsning og indlevering af årsopgørelser.

"Vi ved, at indsatsen med medbetjening virker, men kommunerne har behov for at vide præcis hvilke tiltag, der virker bedst. Derfor er vi meget interesserede i at få fat på data om NemID-udbredelsen i specifikke postnumre," forklarer chefkonsulent Charlotte Munksgaard hos KL til Computerworld.

Udover den manglende indsigt i kommunernes kampagnetiltag til udbredelse af NemID, kan KL heller ikke få et samlet overblik over, hvor mange borgere i de enkelte postnumre, der i dag allerede har og gør brug af NemID.

"Ligesom kommunerne har data over opkald til virksomhederne og deres tabte opkald, så vil vi også gerne have indsigt i, hvordan NemID er udbredt på landsplan," forklarer Charlotte Munksgaard.

Ad hoc med fejl

DanID-selskabet Nets bekræfter over for Computerworld, at der har været problemer med at hive statistikkerne frem.

Problemerne skyldes ifølge kommunikationskonsulent Ulrik Marschall fra Nets, at der har manglet fælles fodslag mellem Nets og Digitaliseringsstyrelsen om, hvilke data styrelsen - og herunder kommunerne - ønsker fra Nets.

Han understreger, at Nets og Digitaliseringsstyrelsen som sådan ikke har været uenige undervejs, men bekræfter, at det har været en lang proces at finde definitionerne på Nets' dataudtræk.

"Vi har et omfattende business intelligence-system, som kan trække de rette data ud, men der skal man altså være skarp på hvilke data, man ønsker sig," siger Ulrik Marschall.

"Det har det været ressourcekrævende at få det rette datagrundlag på plads, og derfor har vi prioriteret at bruge kræfterne på driften i stedet," fortsætter han.

Kommer i denne måned

Nets og Digitaliseringsstyrelsen er dog løbende i dialog om dataudtrækkene, hvor kommunernes brug af NemID fordelt på postnumre er en del af den store datapakke, som Digitaliseringsstyrelsen vil få tilsendt snart.

Ifølge Ulrik Marschall vil data-definitionerne formentlig være på plads i denne måned, så styrelsen - og herunder kommunerne - kan få fingrene i data omkring NemID-udbredelsen.

"Indtil videre har vi kun ad hoc trukket tal, og disse tal kan godt have været fejlbehæftede. Med nye definitioner vil der kunne trækkes data om NemID noget oftere og mere præcist, end det hidtil har været tilfældet," forklarer Ulrik Marschall.

Han fortæller, at når definitionerne på plads, så vil kommunerne kunne følge med i NemID-udbredelsen, og hvordan det går med deres medbetjeningstiltag til endnu større udbredelse af NemID.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere