Artikel top billede

Her er nettets værste fjender

Mange internet-brugere verden over er fortsat udsat for censur. Her er de fem lande og fem virksomheder, som er nettets værste fjender.

Den internationale organisation Journalister uden Grænser er klar med sin årlige "Enemies of the Internet" rapport. Den sætter navne på de lande, som har gjort sig uheldigt bemærket med internet-censur. Rapporten er udgivet i forbindelse med den årlige "verdensdag mod cyber-censur".

Fem lande er kåret som nettets værste fjender, men denne gang har organisationen også udpeget fem virksomheder, som har udviklet censur-teknologi eller på andre måder bidraget til at begrænse den frie adgang til nettet.

De fem værste lande er Bahrain, Iran, Kina, Syrien og Vietnam. Fælles for alle fem lande er, at regeringen overvåger pressen og begrænser ytringsfriheden på nettet.

Faktisk er det én ud af tre internet-brugere, der kun har adgang til en begrænset, censureret version af nettet. Det gælder blandt andet de kinesiske brugere, som efterhånden udgør den største gruppe på nettet.

Rapporten fortæller, at 69 bloggere og online-aktivister sidder i fængsel verden over. Iran bygger sit eget lukkede "nationale internet" og Kina blokerer stadig en lang række tjenester, som Facebook og Youtube. Bahrain har brugt trojanere til at overvåge oppositionsfolk.

Men der er også bekymrende tiltag i vestlige lande. I Holland vil regeringen tillade online-ransagninger af computere, og en ny lov i USA kan åbne for udlevering af omfattende brugerdata til myndighederne.

Samtidig kritiseres det, at vestlige virksomheder står klar til at levere den nødvendige teknologi, der bruges til at blokere for netindhold eller udspionere journalister og politiske dissidenter på nettet.

Derfor kræver organisationen, at EU og USA skal begrænse eksporten af censur- og overvågnings-teknologi.

De fem virksomheder, der er kåret som nettets fjender, er Gamma International (Tyskland), Trovicor (Tyskland), Hacking Team (Italien), Amesys (Frankrig) og Blue Coat (USA). De har enten solgt deres produkter direkte til diktatur-stater eller tilladt, at produkterne er solgt videre gennem mellemmænd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere