Artikel top billede

Dine Facebook-likes afslører din seksuelle orientering

Er du genert eller udadvendt? Spontan eller velorganiseret? Din Facebook-profil fortæller mere om dig, end du tror.

Fortæl mig, hvad du synes godt om, og jeg skal fortælle dig, hvem du er. Det kunne være overskriften på et nyt projekt, hvor de britiske forskere Michael Kosinski og David Stillwell har analyseret titusindvis af Facebook-profiler sammen med Microsoft Research. Selv om de fleste brugere fortæller meget om sig selv på Facebook, er der trods alt ting, som man ikke ønsker at dele på det sociale netværk. Det kan være politiske holdninger, religion eller andet, som er personligt og privat.

Men forskerne har opdaget, at en systematisk analyse af brugerens "synes godt om" tilkendegivelser på Facebook faktisk kan afsløre rigtig meget om den pågældende person. Så meget, at man kan tegne et rimelig detaljeret billede. Det er blandt andet køn, etnisk herkomst, seksuel orientering og politisk tilhørsforhold, som kan forudsiges med stor nøjagtighed.

Det er måske ikke så underligt, at kvinder klikker "Like" på andre ting end mænd, og forskerne kunne da også gætte sig frem til brugerens køn med 93 pct. nøjagtighed blot ved at kigge på "synes godt om" tilkendegivelser. Så er det måske mere overraskende, at forskerne kunne skelne mellem hvide og afro-amerikanere i USA med hele 95 pct. nøjagtighed.

Det stopper ikke her. Dine "Likes" kan også bruges til at regne ud, om du er hetero- eller homoseksuel, og her kunne forskerne gætte rigtigt i 88 pct. af tilfældene for mænd og 75 pct. for kvinder. De kunne også gætte sig frem til brugerens intelligens-kvotient, civilstand og forbrug af tobak og stoffer.

Softwaren kan også med stor nøjagtighed vurdere, om der er tale om en kristen, muslim eller person med anden religion.

Det var endda muligt at forudsige, om brugerens forældre gik fra hinanden inden dennes 21-års fødselsdag. Her kunne softwaren gætte rigtigt i 60 pct. af tilfældene.

Kender du typen?

Men det er også muligt at tegne en mere kompleks personligheds-profil baseret på dine Likes. De fortæller blandt andet, om du er spontan, metodisk, genert eller udadvendt. Her er nøjagtigheden ikke helt så god, men resultatet er stadig brugbart.

Der er analyseret 58.000 Facebook-profiler fra USA i undersøgelsen, og samtidig har deltagerne udfyldt et spørgeskema med deres personlige data.

De britiske forskere advarer nu om, at annoncører, myndigheder eller dine egne Facebook-venner kan bruge analyseprogrammer til at afsløre meget private oplysninger, som du måske slet ikke ønsker at dele. Det bliver hele tiden sværere at kontrollere, hvad der kommer ud på sociale netværk.

"Jeg er en stor fan og aktiv bruger af fantastiske teknologier som Facebook. Jeg elsker automatiske boganbefalinger eller at Facebook finder relevante historier til min nyhedsfeed. Men jeg kan forestille mig situationer, hvor de samme data bliver brugt til at forudsige politiske holdninger eller seksuel orientering, som kan udgøre en trussel mod friheden eller endda livet," siger forskeren Michael Konsinski.

Forskerne har også lavet en side, hvor du kan få analyseret dine egne Likes og se, hvad de fortæller om dig. Jo flere gange du har klikket "synes godt om" på Facebook, jo mere detaljeret og nøjagtig bliver profilen. En forklaring af, hvordan det fungerer, findes her. Så kan du selv vurdere, om softwarens analyse af din personlighed holder stik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere