Artikel top billede

Amazon-chef bjerger måneraketter

Jeff Bezos har hentet to raketmotorer fra de historiske Apollo-missioner op fra havets bund.

I kølvandet på filminstruktøren James Camerons tur ned til bunden af Marianergraven sidste år kunne Amazon-stifteren og internet-milliardæren Jeff Bezos melde ud, at han havde fundet raketmotorerne fra den historiske Apollo 11 mission.

Nu har Bezos' hold bjerget de to F-1 motorer fra fire kilometers dybde i Atlanterhavet. De skal nu transporteres til Cape Canaveral i Florida. Det er ikke helt sikkert, om motorerne faktisk er fra Apollo 11 eller en anden af månemissionerne.

Apollo 11 var den første bemandede månelanding, hvor Neil Armstrong og Buzz Aldrin som de første mennesker satte deres ben på månen. Den gigantiske raket lettede den 16. juli 1969.

Hver F-1 motor på raketten havde 32 millioner hestekræfter. De fem motorer brændte kun i få minutter, inden de faldt tilbage og endte i Atlanterhavet som planlagt.

Jeff Bezos fortalte sidste år, at man har brugt en nyudviklet sonar til at finde motorerne langt under havets overflade.

"Vi ved stadig ikke, hvilken tilstand motorerne er i - de har ramt havoverfladen med høj hastighed og har ligget i saltvand i mere end 40 år. Men de er fremstillet af et hårdført materiale, så vi må se," skrev han dengang.

Bezos ønsker, at en af motorerne skal udstilles på det lokale luftfartsmuseum i Seattle, hvor Amazon har sit hovedkvarter. Den anden motor ventes at lande på Smithsonian-museet i Washington D.C.

I et blogindlæg beskriver han arbejdet med at hente motorerne op fra havets dyb.

"Vi har set et vidunderland under vandet - en utrolig skulpturhave med forvredne F1-motorer, der fortæller en historie om deres dramatiske skæbne, et værdigt minde for Apollo-programmet," skriver han.

Amazon-stifter drager paralleller mellem missionen til Månen og turen ned til den uudforskede havbund for at bjerge motorerne. Begge har stillet store tekniske udfordringer. I bloggen er der også en video fra bjergningen.

Bezos er kendt som en rumentusiast, og han har også investeret i det kommercielle rumfirma Blue Origin, der udvikler en erstatning for de gamle rumfærger.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere