Artikel top billede

Gigantisk botnet kortlægger hele nettet

Hvor stort er nettet? En ukendt hacker har nu besvaret dette spørgsmål - med ulovlige metoder.

Der findes mange metoder til at kortlægge nettet. Men de er ikke alle lovlige. En anonym hacker har bygget et botnet med mere end 420.000 internet-opkoblede enheder og brugt dem til at gennemføre en af de mest omfattende målinger af nettet nogensinde. Det skriver Ars Technica.

I løbet af de ni måneder, hvor projektet er kørt, har hackeren fundet 1,3 milliarder aktive IPv4-adresser, herunder 141 millioner der er gemt bag en firewall. Der var ingen livstegn fra de resterende 2,3 milliarder IPv4-adresser.

Resultatet af den usædvanlige "Internet Census" kan ses på denne side, men bagmanden vil ikke afsløre sin identitet. Det kan også være meget fornuftigt. For metoderne bevæger sig på den forkerte side af lovens grænse.

Hackeren har udviklet et lille scannings-program, der leder efter frit tilgængelige enheder på nettet, hvor man kan logge sig på uden brugernavn og adgangskode eller med standard-kodeord som "root" eller "admin".

Det er typisk routere, modemer og settop-bokse, hvor brugeren ikke har ændret fabriksindstillingerne.

Programmet har så installeret sig selv på 420.000 af disse enheder og brugt dem til at gennemføre yderligere scanninger. Allerede i det første døgn var botnettet vokset til 100.000 enheder.  

"Mange af de enheder og tjenester, som vi har set i vores undersøgelse, burde aldrig have været forbundet med det offentlige internet," skriver hackeren i sin rapport.

Den anonyme selvudnævnte "sikkerhedsforsker" har opkaldt sit botnet efter den romerske gudinde Carna. Han fortæller, at det har samlet mere end 9 TB data og sendt 52 milliarder ping-forespørgsler.

Han lover samtidig, at der er gjort alt for at sikre, at programmet ikke forstyrrer enhedernes normale drift.

På mange af enhederne var der allerede installeret anden malware. Han fandt blandt andet botnet-software som Aidra på mere end 30.000 enheder, herunder den Linux-baserede tv-modtager Dreambox.

Hackeren leverer også en begrundelse for sin usædvanlige aktion, som kan sende ham bag tremmer, hvis hans identitet bliver afsløret:

"Jeg greb chanchen for at arbejde på en gigantisk skala, kommandere hundredtusinder af enheder med et enkelt museklik, portscanne og kortlægge hele nettet på en måde, som ingen har gjort før. Det handler basalt set om at have det sjovt med computere og internet. Jeg synes, at det var værd at bruge tid på," slutter hackeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere