Artikel top billede

Mobilen sladrer: Sådan afsløres din identitet

Når du bevæger dig rundt med din mobil efterlader du et usynligt spor, der afslører hvem du er.

Det er efterhånden helt normalt at mobile applikationer bruger lokationsdata til at levere skræddersyede tjenester og annoncer. Men nu advarer forskere om, at dine lokationsdata kan afsløre mere om dig, end du måske tror. Faktisk kan en mobilbrugers bevægelsesmønster bruges til at identificere den enkelte person - det er lige så unikt som et fingeraftryk. Det skriver BBC.

Forskerne har analyseret bevægelsesdata for 1,5 millioner brugere i en periode på 15 måneder og konstaterer at hver enkelt person har sit helt eget, personlige mønster. Med blot fire reference-punkter er det muligt at identificere 95 procent af alle individer.

Selvom vi måske opfatter vores bevægelser som tilfældige, så flytter de fleste mennesker sig typisk mellem de samme steder - hjemmet, arbejdet, supermarkedet. Det er også helt normalt, at man f.eks. tager den samme rute til arbejde eller skole hver dag.

Derfor hjælper det heller ikke noget, at bevægelsesdata er anonymiserede - altså at man har fjernet navnet på brugeren. For brugerens identitet ligger alligevel gemt i disse data.

Et eksempel er, at producenter af satellit-navigation bruger data fra GPS-enheder og mobiltelefoner til at forbedre deres trafikinformationer ved at beregne, hvor hurtigt brugerne bevæger sig. Navnet på den enkelte bruger gemmes ikke, men alligevel kan man altså identificere brugeren ved at kigge på disse data, mener forskerne.

"I 1930'erne fandt man ud af, at du har brug for at måle 12 punkter for at identificere et unikt fingeraftryk. Vi har gjort akkurat det samme, men vi har brugt mobildata i stedet. Den måde vi bevæger os på og vores adfærd er så unik, at fire punkter er nok til at identificere 95 pct. af alle mennesker," siger forskeren Yxes-Alexandre de Montjoye fra Massachusetts Institute of Technology.

Han henviser til, at disse lokationsdata bliver delt med mange programmer og dermed også er tilgængelige for andre. Forskerne håber at starte en debat om, hvordan lokationsdata bliver brugt.

"Det er ikke vore hensigt at fremstille det som en 'Big Brother' situation, hvor det ser som om 'vi ved alt om dig'. Men vi viser, at selvom der ikke er noget navn eller mailadresse, så er det stadig personlige data, som skal behandles forsigtigt," siger forskeren.

Hele artiklen om identificering af brugere med lokationsdata kan læses i Scientific Reports.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere