Artikel top billede

Googles advokater får fjernet ord fra det svenske sprog

I fremtiden må du lede forgæves efter et populært ord i de svenske ordbøger.

Efter pres fra Google har det svenske sprognævn, Språkrådet, valgt at fjerne et ord fra en liste over nye ord i det svenske sprog.

Det er ordet "ogooglebar" som sprognævnet nu har valgt at stryge fra listen.

Ordet kan oversættes til "ikke Google-bart" og beskriver ting, der ikke er mulige at finde på internettet via en søgemaskine.

Ifølge Sveriges Radio har sprognævnet valgt at fjerne ordet efter at have været i dialog med Googles advokater, der ønsker, at det skal fremgå af definitionen, at ordet kun dækker søgninger med Googles søgemaskine.

"Vi har taget beslutningen efter en lang mailudveksling med Google jurister, som har forsøgt at påvirke, hvordan vi definerer ordet. Det handler om, at vi med vores definition har forsøgt at beskrive, hvordan sprogbrugerne definerer ordet," siger Ann Cederberg, der er nytiltrådt chef for Språkrådet.

Advokat-kamp er for dyr 

Hun forklarer, at sprognævnet har forsøgt at tage kampen op mod Googles advokater, men at det er en alt for ressourcekrævende proces til, at sprognævnet vil bruge yderligere tid på det.

"Og i sidste ende er det jo sprogbrugerne, der definerer sproget og ikke Språkrådet. Så du kan fortsat bruge ordet, hvis du vil. Det kan ikke Google ikke bestemme," siger Ann Cederberg til Sverige Radio.

Tvisten kommer efter, at vi de seneste år har oplevet, hvordan ord fra den digitale verden i stigende grad påvirker vores sprogbrug.

Eksempelvis har vi her på ComON tidligere fortalt, at ord som "unfriend," OMG og LOL er blevet optaget som officielle ord i den engelske ordbog, Oxford English Dictionary.

Læs også:
OMG - jeg forstår ikke, hvad mine børn siger

Det danske sprog er truet af digital udryddelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere