Artikel top billede

John Trolle i retten: Jeg skal frifindes

Reportage: En fåmælt John Trolle mødte tirsdag op i retten i Viborg i første kapitel i stor erstatnings-batalje om 100 millioner kroner. Se her, hvordan det gik.

I Vestre Landsret i Viborg begyndte tirsdag for alvor det store erstatningsopgør i kølvandet på erhvervsskandalen om Memory Card Technology.

Konkursboet har foreløbig stillet et krav om, at den tidligere direktør, John Trolle, bestyrelsen og revisionshuse skal betale 100 millioner kroner plus renter.

Chipkort-virksomheden, der blev stiftet af John Trolle kollapsede i 2001, og siden er direktøren idømt seks års fængsel for bedrageri. Det kan du læse mere om her.

En velklædt John Trolle iført sorte sko, skjorte, sort jakke og cowboybukser var da også mødt op i retten i dag klokken 09.00.

Selvom mange år efter holder sagen stadig mange folk beskæftigede.

Måtte bytte pladser

Således fremtvang det da også et smil hos en ellers lidt sammenbidt John Trolle, da 12 af de 17 fremmødte advokater og deltagere i retssagen, umiddelbart inden mødet gik i gang, måtte skifte plads.

Sagernes advokater og forsvarsadvokaterne havde byttet plads i forhold til på hvilken side af dommeren, de skulle sidde.

Det medførte så også, at John Trolle nede i rækken af tidligere bestyrelsesmedlemmer måtte flytte plads.

Bunker af advokater og papirer

Samtidig skulle de mange mapper i sagen slæbes et nyt sted hen.

For flere advokater sad med bunker af op til 12 mapper foran sig, hvor hver mappe havde en tykkelse af omkring fire centimenter.

Såfremt man stablede alle papirer i lokalet i én bunke, ville bunken utvivlsomt overstige 2-3 meter.

Men med de mange mapper på plads kunne konkursboets kurator, Per Magid, indlede med at slå fast, at boet foreløbigt kræver 100 millioner kroner plus renter, som de sagsøgte hæfter solidarisk for.

Den rutinerede advokat pegede derefter blandt andet på, at en tidligere økonomidirektør, Henning Bech, der opsagde sin stilling i protest, vil komme til at spille en særlig rolle i erstatningssagen.

Henning Bech afleverede en længere redegørelsen til bestyrelsesformanden i forbindelse med sin opsigelse, hvor han advarede imod regnskabsrod.

Alligevel meddelte selskabets til fondsbørsen, at opsigelsen var sket "af personlige årsager", fortalte advokaten i retten i Viborg.

"Det er en sandhed med modifikationer," lød det fra Per Magid.

John Trolle: Det er vist vejen ud

Hans påstand er klar: Bestyrelsen har ikke ført forsvarligt tilsyn og har handlet ansvarspådragende i forhold til aktieselskabsloven.

Revisorernes manglende forbehold

Per Magid pegede videre på, at urigtige oplysninger i regnskabet har betydet, at man ikke har fået driften justeret.

Ergo, at selskabet ikke havde tabt så meget, hvis det havde haft styr på tallene.

Omvendt fremhæves det af modparten, at dollarskursen og prisen på RAM var udslagsgivende for kollapsen.

Konkursboets advokat mener derimod, at revisionerne skulle have taget forbehold i regnskabet.

Han nævner desuden, at flere af de involverede revisorer tidligere har fået skarpe påtaler og bøder i revisorernes eget ankenævn.

John Trolle vil frikendes

Derefter blev det John Trolles tur for en kort bemærkning.
Han afviste kort påstanden og krævede "frifindelse".
Det samme gælder revisionsfirmaerne og den tidligere bestyrelse, fremførte advokaterne.

John Trolle havde ingen advokat med til sagen, men sad resten af mødet og lyttede intenst med læserbriller liggende på dokumenterne og et plastikglas med vand foran ham.

Her kunne han høre konkursboets mand fortælle, at tabet i forbindelse med Memory Card Technology langt overstiger de 100 millioner kroner, som boet kræver.

Men foreløbig er det den mest realistiske sum at gå efter.
Da alt gik godt for it-virksomheden sponserede den Bjarne Riis-cykelholdet og fodboldklubben AGF.

Banker tabte en halv milliard

Bankerne Nordea og Danske Bank var også villige til at udlåne store millionbeløb til blandt andet opkøb af andre virksomheder og klargøring til børsnoteringen på Nasdaq, der ville indbringe en kæmpe gevinst.

Men bankcheferne Peter Schütze, Peter Straarup og Jakob Broager måtte se pengene gå tabt.
I alt tabte de to banker omkring en halv milliard kroner på sagen.

Under erstatningssagen bliver det også et omdrejningspunkt, hvorvidt bankerne kendte til risikoen.

Banker kendte til risikoen, fremfører bestyrelsen, mens konkursboets advokat Per Magid afviser dette.

Endelig vil sagens langstrakte forløb nok også blive et tema, i hvert fald nævnes også i denne sag - ligesom i straffesagen imod John Trolle - menneskerettighederne omkring af få en hurtig afsklaring på sager.

Konkursboet afviste dog i dag, at dette forhold skulle påvirke erstatningens størrelse.

Vejen ud[/b]
Første pause i sagen fandt sted klokken cirka 11, hvor John Trolle forlod retten, i øvrigt efter pænt at have meddelt pressen, at han ikke ønskede at tale.

På vej ud af bygningen tog John Trolle den forkerte dør, men med et smil vendte han tilbage og gik ud af den rigtige hoveddør.

"Det er vist vejen ud," sagde han.

Sagen er foreløbig berammet til 15 dage, hvorefter der forventes at falde dom i det formodentlig sidste kapital i den store erhvervsskandale.

Læs også:

Kendis-batalje: Sådan forsøgte John Trolle at fuppe Peter Warnøe

Dansk it-direktør er nu i fængsel - skal sidde i seks år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere