Artikel top billede

Minister banker i bordet: Få styr på software-licenser

Efter afsløringer af rod med softwarelicenser for op imod 70 millioner kroner, slår finansministeren fast, at der skal være styr på området.

En stribe afsløringer af ekstra regninger i kølvandet på licensaudits hos landets myndigheder har tvunget finansminister Bjarne Corydon (S) på banen.

For Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen vil have ministerens holdning til, at blandt andet Statens It under Finansministeriet har fået en ekstra regning på over 20 millioner kroner.

"Offentlige myndigheder skal, i lighed med andre kommercielle brugere af software, sikre, at vilkår og betingelser for anvendelse af softwarelicenserne overholdes, herunder sikre overensstemmelse mellem det antal licenser, der er ibrugtaget og det antal licenser, der er indkøbt," slår ministeren fast.

Ingen central styring

Han peger på, at der ikke foretages ikke en central styring og overvågning af licensforbrug blandt de offentlige myndigheder.

"Ansvaret for overholdelse af softwareproducenternes licensregler påhviler den myndighed, der har ejerskabet til licenserne," skriver han.

Omkring Statens It peger ministeren på, at der er iværksat en stribe tiltag for at undgå, at det vil ske igen.

Læs om tiltagene i hele finansministerens svar på næste side.

Hele ministerens svar om licenser

Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg D. 8. april 2013

Svar på spørgsmål S 1488 af 26. marts 2013 stillet af Michael Aastrup Jensen (V)
Spørgsmål
Hvorledes vil ministeren sikre, at offentlige myndigheder såsom Statens IT ikke fremover anvender softwarelicenser, som myndighederne ikke har betalt for, jf. Computerworlds artikler om emnet, eks. den 3. juli 2012?

Svar
Offentlige myndigheder skal, i lighed med andre kommercielle brugere af software, sikre, at vilkår og betingelser for anvendelse af softwarelicenserne overholdes, herunder sikre overensstemmelse mellem det antal licenser, der er ibrugtaget og det antal licenser, der er indkøbt.

Der foretages ikke en central styring og overvågning af licensforbrug blandt de offentlige myndigheder. Ansvaret for overholdelse af softwareproducenternes licensregler påhviler den myndighed, der har ejerskabet til licenserne.

Statens It har ansvaret for licensstyringen, herunder ansvaret for overholdelse af licens-reglerne, for de 80 institutioner (fordelt på 10 ministerområder), der er kunder hos Sta-tens It.

Allerede ved etablering af Statens It 1/1 2010 var der fokus på optimering af licenssty-ring. Forløbet omkring Microsoft auditeringen, som omtalt i artiklerne i Compu-terworld, har yderligere aktualiseret ønsket om forbedring af den fremadrettede licensstyring.

Følgende supplerende forbedringstiltag er blevet igangsat i Statens It inden for de sidste to år:
• Der er afsat yderligere ressourcer til licensstyringsområdet med henblik på at forbedre den løbende styring af licensforbruget og til at vurdere det fremadrettede licensbehov samt til at sikre en omkostningseffektiv brug af licenser.
• Der er implementeret automatisk og systemunderstøttet overvågning af li-censforbruget på de væsentligste områder.
• Der er udmeldt interne retningslinjer i organisationen, der sikrer en proaktiv vurdering af de licensmæssige konsekvenser forud for større systemomlægninger eller udvidelser (fx ved virtualisering).

Siden afslutning af det af Computerworld omtalte auditforløb (primo 2011), har der været løbende dialog mellem Microsoft og Statens It vedrørende licensstyring. Der er for nærværende ingen kendte udeståender på området.

Med venlig hilsen

Bjarne Corydon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere