Artikel top billede

Vil du købe digitalt guld af dem her?

Bitcoin er ikke den eneste digitale valuta, som skal afløse din fysiske pengepung. Her er de vigtigste alternativer.

I de seneste dage har der været stor opmærksomhed omkring den digitale valuta Bitcoin, som er ramt af meget voldsomme kursudsving. Den 11. april satte kursen en ny rekord med 260 dollar for en Bitcoin, men nu er den faldet igen til under 100 dollar. Trods den svingende kurs er der efterhånden mange steder, man kan betale med de digitale mønter.

Men Bitcoin er ikke den eneste digitale valuta - og flere af alternativerne er måske endnu mere interessante. Det mest populære Bitcoin-alternativ er Litecoin, hvor den samlede værdi for alle udstedte mønter i øjeblikket ligger på 38 mio. dollar. Derefter kommer PPCoin med en forholdsvis beskeden værdi på fire millioner dollar.

Til sammenligning ligger den totale værdi for alle Bitcoins i øjeblikket på mere end en milliard dollar. Det skriver det tyske Technology Review.

Minearbejde belaster miljøet

Bitcoins bliver ikke udstedt af en centralbank ligesom rigtige valutaer, men dannes i en proces kaldet "mining". Her bliver hurtige computere sat til at løse en svær matematisk opgave. Det færdige resultat er et sæt nye Bitcoins. Det lyder nemt, at man kan fremstille sine egne penge - men det tager meget lang tid og kræver en masse regnekraft.

Faktisk er Bitcoin-minearbejdet lidt af en miljøkatastrofe. Ifølge Bloomberg er strømforbruget til at generere nye Bitcoins nemlig ekstremt stort. Det anslås, at Bitcoin-minere bruger strøm for næsten 900.000 kroner i døgnet. Det samlede strømforbrug anslås til 982 megawatt-timer hver dag - eller det, der svarer til 31.000 private husholdninger.

Dermed kommer de digitale penge til at ligne guld på mere end én måde. I den seneste tid har Bitcoin afløst guld som et sikkert gemmested for private formuer. Samtidig med, at Bitcoins er steget i værdi, er prisen for guld faldet til det laveste punkt i to år. Men ligesom i de rigtige guldminer er det altså miljøet, der betaler den ultimative pris.

Langsomme handler

I Bitcoin-systemet bliver alle transaktioner garanteret af et kryptografisk system, der skal gøre det umuligt at fremstille kopier eller stjæle digitale penge. Det tager i gennemsnit 10 minutter at verificere en transaktion. Konkurrenten Litecoin kan klare det på betydeligt kortere tid. Det skal gøre den digitale valuta mere interessant for netbutikker. Litecoin kan i gennemsnit afvikle en transaktion på 2,5 minutter.

Samtidig anvender Litecoin en alternativ mining-teknologi, som skal gøre det lettere at generere nye mønter. Det andet alternativ, PPCoin, bruger en helt anden metode, hvor nye mønter bliver uddelt i et slags lotteri. Jo flere PPCoins den enkelte bruger har på sin konto, jo større er chancen for at vinde lotteriet og få nye PPCoins.

Dermed løser Litecoin og PPCoin to af de mest alvorlige problemer med Bitcoin - de langsomme transaktioner og det miljøsvineri, der er forbundet med at generere nye mønter.

Bitcoin har vist vejen, men det kan sagtens tænkes, at det bliver en af de andre krypto-valutaer, der tager sejren til sidst. De kan også eksistere parallelt. Litecoin-opfinderen Charles Lee betegner allerede sin valuta som digitalt sølv - med henvisning til, at rivalen Bitcoin bliver regnet som det digitale guld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere