Artikel top billede

Mozilla til telegigant: Stop salg til diktaturer eller vi blokerer jer

Firefox-skaberen Mozilla vil måske afvise TeliaSonera's SSL-certifikater, fordi selskabet har solgt overvågnings-teknologi til diktaturstater.

Telegiganten TeliaSonera har bedt Mozilla om at inkludere sit nye rod-certifikat i Firefox-browserens liste over legitime Certificate Authorities (CA'er). Det er en forudsætning for, at websites med SSL-certifikater fra TeliaSonera kan oprette en krypteret forbindelse til Firefox-browsere.

Godkendelsen burde være en rutinesag. Men nu ser det ud til, at det kan udvikle sig til en pinlig affære for teleselskabet. Det skriver The Register. Mozilla har, som man altid gør, bedt sine brugere om at komme med deres synspunkter. Men reaktionerne fra brugerne har mildest talt været blandede.

Flere brugere henviser til en svensk dokumentar-udsendelse, hvor TeliaSonera bliver anklaget for at sælge overvågnings-teknologi til lande som Hviderusland, Usbekistan, Aserbadsjan og Georgien.

Det er en gammel historie, som tidligere har været omtalt i Slate og et blogindlæg fra organisationen Electronic Frontier Foundation.

Men nu kan sagen blive et aktuelt problem for TeliaSonera. Flere brugere opfordrer til, at Mozilla bør afvise at godkende det nye rod-certifikat fra teleselskabet.

Når browseren besøger en HTTPS-beskyttet webside - som f.eks. en netbank - skal den verificere, at den har kontakt med den rigtige side, og ikke en falsk kopi-hjemmeside.

Det sker ved at webstedet sender sit SSL-certifikat, der fungerer som et slags id-kort, til browseren, som så kontrollerer ægtheden med rod-certifikatet fra det selskab der har udstedt SSL-id'en.

Hvis Mozilla vælger at afvise TeliaSonera's nye certifikat, vil Firefox-brugere som besøger et websted med et SSL-certifikat der er genereret under det nye rod-certifikat modtage en stærk advarsel. Det kan blive et stort problem for TeliaSonera.

En talsmand for teleselskabet siger til The Register, at man er "bekymret" over Mozillas håndtering af sagen og understreger at TeliaSonera kun imødekommer lovlige henvendelser fra myndighederne. Nu vil teleselskabet forsøge at løse problemet i en dialog med Mozilla.

Men Mozilla frygter tilsyneladende, at TeliaSonera har udstedt certifikater som diktatur-stater kan bruge til at opfange krypteret webtrafik til legitime websteder.

Mozilla-programchef Kathleen Wilson hævder at der er beviser for, at TeliaSonera har solgt software, tjenester eller enheder til tvivlsomme regimer, der kan bruges til at aflytte krypteret kommunikation.

Hun mener at der bør indføres en politik om, at CA'er ikke må sælge teknologi til lande som undertrykker deres egen befolkning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere