Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Bredbåndsstøtte til Bornholm: Husk disse fem principper

Husk fem vigtige principper, lyder det med løftet pegefinger fra Dansk Industri i sagen om bredbåndsstøtte til Bornholm.

Mens debatten om bredbåndsstøtten til Bornholm længe har raset, vælger DI Itek nu også at give sit besyv med.

DI Itek har offentliggjort fem principper, som organisationen opfordrer regeringen til at have i baghovedet, når de i disse dage forhandler de sidste detaljer på plads om vækstplanen, der indeholder en tildeling af 60 millioner kroner til bredbåndsudrulning på Bornholm.

Kort fortalt opfordrer de fem principper politikerne til at huske på teknologineutralitet, tage hensyn til gældende kontrakter, følge EU-reglerne, samtænke støtten med øvrige regeringsinitiativer samt skabe forpligtelser til at åbne net.

Computerworld har derfor spurgt DI Iteks direktør Tom Togsverd, hvorfor DI Itek nu i sidste øjeblik og markerer sig med disse fem principper.

"Forhandlingerne er i den afsluttende fase, og vi har tidligere sagt til Erhvervsstyrelsens teleforum, at man skal huske, at når man giver penge, så kan man ikke bare drysse dem ud, for der er noget som udbudsregler og teknologineutralitet at tage hensyn til."

"Jeg tror, Erhvervsstyrelsen er enig med os, men det er jo politikerne, der forhandler, og derfor synes vi, det er vigtigt lige at huske dem på det," lyder det fra Tom Togsverd.

Han tilføjer:

"Vi tager til efterretning om, at der er et ønske om at hjælpe Bornholm, men nu man gør det, skal det ske ud fra nogle fornuftige principper."

Men er det overhovedet nødvendigt at gøre opmærksom på det - et princip som teknologineutralitet er jo sikret via teleforliget?

"Vi taler selvfølgelig også med ordførere, og nogle ordførere er bekymrede for, hvad andre ordførere mener. Set med vores øjne om principperne indlysende, men vi er i tvivl om, om alle synes, det er indlysende, og det er derfor, vi har lavet listen," siger han.

TDC har ikke lagt skjul på, at selskabet frygter, at pengene er tiltænkt Bornholms kommunalt ejede elselskab, Østkraft, til at rulle fiber ud for. Samme frygt lader til at herske i DI Itek.

"Det offentlige skal aldrig ind på leverandørsiden, og vi håber selvfølgelig ikke, der er tale om en særlig forlovelse til Østkraft. Det er markedet, der skal drive det, frem for at man skal støtte en lokal udbyder, bare så man husker det."

Se DI Iteks principper på næste side.

DI Itek opfordrer politikerne til at holde følgende principper for øje:

Teknologineutralitet
Eventuelle offentlige midler brugt på bredbåndsudrulning bør ikke bruges på at fremme én specifik teknologi. Målet bør derimod være at fremme bredbånd uafhængig at teknologi. Eneste krav bør være, at denne teknologi i 2020 vurderes at kunne leve op til regeringens bredbåndsmålsætning om 100 Mbits/30 Mbit.

Der skal derfor også tages højde for den forventede teknologiske udvikling i de kommende år.

Hensyntagen til gældende kontrakter

Offentlige midler til bredbånd på Bornholm må ikke virke forvridende i forhold til gældende kontraktlige forpligtelser. TDC har f.eks. i forbindelse med 800 MHz-auktionen i 2012 fået pålagt dækningskrav på at forsyne en række postnumre i udkantsDanmark - herunder på Bornholm - med mobilt bredbånd.

Dette skal der tages hensyn til ved udmøntningen af midler.

Følg EU-principperne for statsstøtte

De afsatte offentlige midler bør nøje følge EU-principperne for tildeling statsstøtte.

Det betyder, at tildelingen af midlerne bør ske gennem åbne udbud.

Endvidere bør der gøres en særskilt indsats for, at midlerne allokeres der, hvor efterspørgselen er størst.

Åbne net

Hvem der end vinder et eventuelt udbud af bredbånd på Bornholm skal have en klar forpligtelse til at gøre nettene åbne for andre udbydere.

Dette vil fremme konkurrencen om at tilbyde de teleydelser til bornholmerne. Udbuddet skal desuden følge de øvrige principper for EU-udbud.

Samtænkning med øvrige regeringsinitiativer

Regeringen har meldt ud, at offentlig modernisering skal bidrage med at frigøre 12 mia. kr. i 2020.

Det vil kræve øget digitalisering af hele samfundet. Bredbåndsmidlerne kan evt. bruges til at stimulere efterspørgslen på Bornholm ved at benytte midlerne til projekter inden for velfærdsteknologi på Bornholm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere