Artikel top billede

Lyngby kommune: Derfor vil vi selv grave fiber ned

Teleselskaberne føler sig forbigået, men ifølge Lyngby-Taarbæk kommune er der gode grunde til, at kommunen selv kaster sig ud i et stort fiber-graveprojekt. Se dem her.

Som beskrevet tidligere vækker det stor ærgrelse blandt teleselskaber, at de ikke er inviteret med til at grave fiber ned i et stort graveprojekt i Lyngby-Taarbæk kommune.

Computerworld har derfor spurgt kommunen om baggrunden for fiberudrulningen, og hvorfor den ikke har inviteret teleselskaberne med.

Det har kommunens centerchef for borgerservice og digitalisering, Jacob Sylvest Nielsen, nu forsøgt at forklare i et skriftligt svar til Computerworld.

"Det forventes, at samgravning sker i cirka 50 procent af strækningerne," skriver centerchefen om gravearbejdet, der startede i 2011 og forventes færdigt i 2015.

I alt skal der graves 41 kilometer, og det betyder altså, at kommunen graver omkring 20 kilometer fiber ud alene.

"Lyngby-Taarbæk Kommune har en klar interesse i at nedbringe omkostningerne gennem samgravning, hvorfor kommunen overvåger ansøgninger om gravetilladelser fra andre aktører, således at disse kan indgå i kommunens planlægning af samgravning. Lyngby-Taarbæk Kommune stiller ikke i dag i udbudsmaterialet eksplicit krav om, at byderne skal tage kontakt til andre aktører, herunder teleselskaberne eller andre infrastrukturoperatører," lyder det i mailen.

Set i lyset af den verserende fiber-bredbåndskrig er der altså lagt op til, at kommunens samarbejdspartnere i princippet kan holde deres konkurrenter ude af gravearbejdet, da der ikke er stillet krav i udbudsmaterialet om at invitere alle med.

Af svaret fremgår det desuden, at energiselskabet Dong er den primære samarbejdspartner om gravearbejdet.

"Beslutningen om at gennemføre projektet forudsatte, at der i vidt omfang blev samgravet med DONG, der på daværende tidspunkt var ved at lægge elkabler fra luft til jord. Derfor skulle DONG nedgrave kabler på mange strækninger i kommunen i anlægsperioden."

Nyt fiberprojekt har rødder i fejlslagent Dong-fiberprojekt.

Det viser sig desuden, at fiberprojektet trækker tråde tilbage til et gammelt Dong-fibersamarbejde, hvor et eller andet gik helt galt i forventningsafstemningen.

Sammen med Conscia vandt Dong nemlig i 2009 kommunens udbud om at levere fiber til 90 af kommunens lokationer, men efter TDC i 2010 overtog Dongs fibernet og dermed forpligtelserne i udbuddet, viste kontrakten sig ikke at leve op til kommunens forventninger.

Dong-projekt levede ikke op til forventninger

"TDC har overtaget DONGs fibernet og forpligtelserne i forhold til aftalen med kommunen. Efter aftalen blev igangsat, blev det imidlertid klar for kommunen, at den valgte driftsløsning ikke på alle strækninger var god nok. Det var derfor nødvendigt for kommunen løbende at udbedre manglerne i netværket. Eksempelvis var der ikke i aftalen mulighed for at etablere en fiberforbindelse til skoler og institutioner i Taarbæk."

Det er altså med rødder i det fejlslagne fiberprojekt, at kommunen atter måtte til at sætte spaden i jorden.

"På den baggrund blev det i forbindelse med budget 2012-16 besluttet, at Lyngby-Taarbæk Kommune over en 5-årig periode skulle udbedre disse mangler ved at nedgrave eget fibernet og som led heri samgrave med bl.a. DONG, Lyngby-Taarbæk Forsyning og andre virksomheder."

"Lyngby-Taarbæk Kommune var ikke lovgivningsmæssigt forpligtet til at lave et samlet udbud. Baggrunden for, at Lyngby-Taarbæk Kommune ikke valgte at lave et samlet udbud var, at kommunen løbende ville udnytte alle muligheder for samgravning i anlægsperioden."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere