Artikel top billede

IBM har lavet verdens mindste film

Den nye stop-motion film består af 242 billeder, der er tegnet med enkelte molekyler. Teknologien kan danne grundlag for fremtidens computer-hukommelse.

Forskere hos IBM har produceret det, som de selv kalder for "verdens mindste film". Filmen med det passende navn "A Boy and His Atom" består af 242 enkeltbilleder. IBM har brugt sit eget tunnelmikroskop til at tegne de enkelte billeder ved at bevæge separate atomer og molekyler med en meget tynd nål, der flytter sig hen over en kobberoverflade med en afstand på blot 1 nanometer (en milliardedel af en meter).

Det såkaldte Scanning Tunnel Microscope er en gigantisk anordning med en vægt på to tons, der arbejder med en temperatur på minus 286 grader Celsius og forstørrer atom-overfladen mere end 100 millioner gange. Det blev opfundet for 30 år siden af IBM's egne forskere.

Det hele styres med en almindelig computer, der så er brugt til at styre nålen og "tegne" den færdige film.

Nu har IBM ingen ambitioner om, at fremtidens Hollywood-film skal laves med et atom-mikroskop. Men den samme teknologi skal også bruges til fremtidens computer-hukommelse.

IBM-forskerne har i flere årtier arbejdet med nye nanoteknologier. Forleden kunne forskerne melde om et gennembrud; de har gemt en magnetisk bit i 12 atomer.

Til sammenligning bruger en moderne computer omkring en million atomer til at gemme en enkelt bit.

Hvis teknologien kan videreudvikles til kommerciel brug, vil det betyde, at alle film der nogensinde er lavet kan gemmes på en enhed, der har omtrent samme størrelse som en fingernegl, fortæller IBM.

Flere forhindringer venter forude. Den nuværende version af teknologien fungerer kun med en meget lav temperatur. Det kræver altså meget voldsom køling. Men det er ikke det største problem. Ingen er klar over, hvordan man skal bygge noget i denne størrelse uden for et laboratorium. Slet ikke til en pris, der er til at betale. Det kræver populært sagt, at man kan bygge et super-mikroskop ind i alle computere.

Men IBM forventer alligevel, at den nye atom-hukommelse kan være en af de teknologier, som vil danne basis for fremtidens computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere