Artikel top billede

Mars-robottens lillebror skal køre rundt på Grønland

NASA sender nu en selvkørende robot til Grønland for at måle indlandsisens tykkelse.

Det er ikke kun Mars, der skal udforskes med robotter. Nu vil NASA også sende en selvkørende robot på opdagelsesrejse til Grønland. Det er en mere simpel model end robotten Curiosity, der landede på Mars i august sidste år.

NASA fortæller, at robotten Grover skal testes mellem den 3. maj og 8. juni i den højeste del af Grønland. Her skal den autonome robot selv køre rundt og måle isens tykkelse.

Navnet er en forkortelse for Greenland Rover and Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research.

Robotten har en længde på to meter, og den vejer omkring 400 kilo. Den henter energi fra solpaneler og kører rundt med en beskeden hastighed på 2 km/t. Robot er udstyret med en jordradar og forskellige andre instrumenter.

Forskerne fortæller, at Grover i første omgang skal kommunikere med basislejren over Wi-Fi inden for en afstand på fem kilometer, men senere skal den skifte til satellit-kommunikation.

Til juni vil forskerne også teste en anden selvkørende robot, Cool Robot, som skal samle data om isen og atmosfæren i Arktis.

Forældet teknologi

Som ComON kunne fortælle sidste år, er computerne i NASA's robotter forholdsvis primitive. Mars-robotten Curiosity indeholder to redundante computere med hver en processor på op mod 200 MHz, 256 MB hukommelse og 2 GB Flash-lagerplads.

De tekniske specifikationer er altså mindre imponerende end de smartphones, som de fleste af os går rundt med i lommen.

Men NASA har ekstremt store krav til driftssikkerheden og bruger kun gennemprøvet teknologi, der allerede er testet i rummet. Det er trods alt ikke muligt at sende en tekniker til Mars og udskifte en komponent, hvis den går i stykker.

Forbindelsen mellem Mars og Jorden er heller ikke imponerende hurtig. Det anslås, at robotten sender omkring 30 MB om dagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere