Artikel top billede

Storbanker får millioner af Skat efter bedrageri-sag

En storstilet dansk svindel-sag i it-branchen har udløst et millionbeløb til konkursboets kreditorer, der primært består af Danske Bank og Nordea.

Læs også: Ansat gik i protest: Kan koste it-bosser dyrt

I disse uger sidder dommere fra Vestre Landsret og vurderer, hvad udfaldet af en kæmpe erstatningssag mod bestyrelsen, revisorer og John Trolle fra Memory Card Technology skal blive.

Konkursboets advokat, Per Magid, har indirekte med de suverænt største kreditorer, Danske Bank og Nordea i ryggen, krævet 100 millioner kroner plus renter.

Bankerne tabte over en halv milliard kroner, da chipkort-virksomheden kollapsede for 12 år siden, men først om få uger lander altså afslutningen på erstatningssagen.

Opgør med Skat

Imidlertid er et andet, og lidt mindre, opgør i kølvandet på erhvervsskandalen i mellemtiden blevet landet.

Det drejer sig om en tvist mellem konkursboet og Skat. Således fremgår det af en ældre skrivelse af 14. august 2003 fra Skifteretten i Århus: at "krav mod Told og Skat" afventer erstatningssagen.

Imidlertid oplyser Per Magid nu til Computerworld, at sagen er blevet afsluttet.

"Som svar på dine spørgsmål kan jeg oplyse, at det er lykkedes at afslutte sagen mod Skat før erstatningssagen mod John Rasmussen m. fl. er afsluttet," skriver han i en mail.

Således har konkursboet fået hentet millioner hjem til kreditorerne.

"Skat har tilbagebetalt cirka 5.8 millioner kroner, der har været betalt for meget i skat som følge af de urigtige regnskaber i indkomstårene 1999 og 2000," oplyser Per Magid.

Da Memory Card Technology kollapsede gik der ikke lang tid, inden Bagmandspolitiet kastede sig over sagen.

Og efter en langstrakt straffesag - og efterfølgende ankesag om blandt andet bedrageri - blev selskabet direktør og stifter John Trolle idømt seks års fængsel.

I jagten på en notering på Nasdaq-børsen i USA pyntede man lige lovligt fantasifuldt på tallene, omsætningen, overskuddet og lagerværdierne.

Magtfulde bankfolk mod kæmpe revisionshuse

Om nogle uger falder så dom i erstatningssagen, som fremtrædende og magtfulde erhvervsfolk følger nøje med i, fordi de var med til at yde it-virksomheden lån i sin tid.

Det gælder blandt andet tidligere Danske Bank-direktør Peter Straarup og Jakob Broager, der henholdsvis sidder i spidsen for Finansiel Stabilitet og en Mærsk-fond. Derudover var Nordea-direktør Peter Schützte, der i dag er DSB-formand, også meget tæt på it-virksomheden.

Under sagen har de sagsøgte, herunder to af verdens største revisionshuse Ernst & Young og PwC, stillet spørgsmålstegn ved om bankerne ikke reelt kendte risikoen ved at gøre forretninger med Memory Card Technology.

Derfor har der undervejs også været strid om en stribe ellers fortrolige bankpapirer.

Den tidligere bestyrelse, hvoraf enkelte fortsat besidder poster i erhvervslivet, har undervejs måtte argumentere for, at de intet kunne at stillet op for at stoppe svindlen fra direktøren.

Imidlertid kan en protest-opsigelse fra en ansat i sidste ende komme til at koste dyrt.

Vestre Landsret oplyser, at dommen falder mandag den 1. juli 2013 klokken 09.00.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere