Artikel top billede

Derfor er det afgørende at få styr på softwarepatenterne

Frygten for en masse uheldige softwarepatenter i europæisk patentdomstol er helt ubegrundet. Læs her hvorfor.

Dansk Industri går ind for, at vi får en fælles europæisk patentdomstol, hvilket vil nedbringe omkostningerne til såvel patentudtagning som - håndhævelse.

Den skepsis, man ser hos Prosa, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der måtte vedrøre softwarepatenter, er helt ubegrundet.

Det forklarer erhvervsjuridisk chef Kim Haggren fra Dansk Industri til Computerworld.

"Uanset om Danmark er med eller ej, vil reglerne for patentudstedelse være de samme som i dag," slår han fast.

Patenterne udstedes af den europæiske patentorganisation, der er en mellemstatslig organisation med p.t. 38 europæiske lande som medlemmer, oplyser han.

"Der kan ikke udstedes patenter på software, men derimod på computerimplementerede opfindelser," forklarer han videre.

Kun indlejret i systemer

Det er heller ikke efter de nye regler tilladt at patentere "software som sådan" - hvilket Dansk Industri er helt enige i.

Derimod kan software, der er indlejret i systemer, som for eksempel indlejrede systemer i høreapparater, tv, vindmøller, mobiltelefoner etc. fortsat patenteres, hvilket ITEK også går ind for.

Med domstolen kan tredjemand gøre indsigelse over for udstedte patenter, hvis man mener de er udstedt på forkert grundlag.

Med patentdomstolen vil man endvidere kunne anlægge ugyldighedssøgsmål mod et udstedt patent.

"Hvis man imødekommes, annulleres patentet med virkning i alle de lande, hvor domstolen er ratificeret. Dermed er forventningen, at patentdomstolen kan bidrage til at sikre ensartet praksis og hæve niveauet for udstedte patenter i Europa," forklarer han videre.

Frygt er ubegrundet

Dermed behøver Prosa og Enhedslisten slet ikke frygte problemer omkring softwarepatenter i forbindelse med sagen, der er gået hen og blevet en varm politisk kartoffel, fordi Danmark afgiver suverænitet, hvilket igen betyder, at der skal en folkeafstemning til eller 5/6 flertal i Folketinget.

Læs mere om det her.

Læs også:

Softwarepatenter i centrum af dansk regeringsopgør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere