Artikel top billede

Her er de sikre tegn på at dit it-projekt flopper

Her får du 11 gode råd til, hvordan du undgår, at dit it-projekt ender med at slå fejl.

Alt for mange it-projekter ender ikke som den succes, man satsede på.

Om det er en ny CRM-løsning, en ny funktion i SharePoint-miljøet eller en ny webshop, så gælder det, at der er en række helt grundlæggende fejltrin, man skal forsøge at undgå.

Man kan naturligvis altid diskutere, hvor de største risici er, og hvordan der skal prioriteres.

Det afhænger både af det pågældende projekt og den organisation, der står bag.

Der er dog nogle helt generelle huskeregler, som det kan give god mening at printe ud og hænge op ved det whiteboard, hvor man lader de kreative idéer folde sig ud.

Vores kolleger på det amerikanske CIO har en interessant artikel om 11 tegn på, at dit it-projekt er dødsdømt. 

De røde flag, man skal holde ekstra godt øje med, lyder kort fortalt:

1) Projektet er sat i søen, uden at man har opbakningen fra ledelsen

Det kan eksempelvis ske ved, at en medarbejder i virksomheden får en god idé og derfor begynder at arrangere møder og skaffe ressourcer, men ikke husker at sikre sig, at den relevante leder også kan se idéen.

"Mange af disse projekter fortsættes til det punkt, hvor det for alvor er nødvendigt at bruge penge, og så kollapser de fuldstændig," skriver cio.com

2) Der eksisterer ikke en detaljeret projektplan

Projektplaner tvinger projektlederen og alle, der er involveret, til at overveje de nødvendige faser og skridt og rækkeføljen af disse.

3) Der er arrangeret møder, uden at man har tjekket, om team-medlemmerne er tilgængelige.

Det lyder måske ret indlysende, men hvis projektet skal fungere, er de involverede parter altså nødt til at være med til de nødvendige møder.

4) Brugerne er ikke involveret tidligt i projektet.

5) Projektet går efter minimumskravene

Intet dræber et projekt som det at købe hardware, der kun akkurat er tilstrækkelig. Cio.com skriver, at man bør tjekke erfaringerne hos andre kunder med lignende konfiguationer.

Har du også husket dette?

6) Man tester først bagefter

Test, test og atter test. Husk det nu - på alle områder og i alle projektfaser.

7) Man har ikke en recovery-plan i tilfælde af, at det fejler

Alt for mange go-live begivenheder bygger på antagelsen, at det ikke kan gå galt. Det er dårlig planlægning, mener vores amerikanske kolleger.

8) Ekspertanbefalinger er blevet forkastede, uden at man testet, hvad konsekvensen er

"Der er folk, der beder om et ekspertråd, lytter og dernæst vælger en anden vej - hver eneste gang. Og så klager de, når noget går galt," skriver cio.com.

9) Man går live i en weekend eller ferie

Mens dette måske umiddelbart kan forekomme som en god plan, kan problemet være, at det netop er i disse perioder, at mulighederne for både intern og ekstern support er ringest.

10) Forventningerne er ikke klappet af

Man skal vide, hvad det er, man vil levere, og hvordan det skal fungere.

"Et nyt system vil altid frustrere folk, men hvis du har skabt realistiske forventninger og givet folk adgang til hurtig support, er der en tendens til, at problemer forsvinder hurtigere, og du hurtigere får tilfredse kunder," skriver cio.com.

11) Man sjusker med træningen

Endnu en klassisk fejl ved it-projekter. Ofte begår projektlederen den fejl, at han/hun antager, at løsningen er så brugervenlig, at det hele næsten giver sig selv.

Men man skal aldrig undervurdere undervisningsdelen af projektet, lyder det gode råd i artiklen fra cio.com, som du kan læse i fuld længde her.

Læs også:

Sådan undgår du fiasko med SharePoint-projekter

Syv ting der afgør din succes som it-projektleder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere