Artikel top billede

Her er den ultimative auktion for computer-nørder

Et tysk auktionshus sælger en Apple I computer, den første Intel 4004-processor, en Enigma-kodemaskine og mange andre genstande, der giver nørden våde drømme.

Det tyske auktionshus Breker solgte sidste år en meget sjælden Apple I computer for den nette sum af 3,7 millioner kroner. Nu har Breker igen fået fat i en Apple I - der skulle kun være seks fungerende eksemplarer tilbage i verden - og den bliver nu solgt på en ny auktion den 25. maj sammen med en lang række andre interessante computer-klenodier.

Der er blandt andet verdens første Intel 4004-mikroprocessor i en Busicom-141PF maskine fra 1971 (forventet pris 70-80.000 kroner) og en Altair 8800 computer fra 1975 (der forventes solgt for omkring 30.000 kr.).

Den franske fysiker og filosof Blaise Pascal byggede den første kommercielle mekaniske lommeregner helt tilbage i 1652. Der findes kun ni intakte eksemplarer, som alle står på forskellige museer, men Breker sælger en kopi fra 1920. Den forventede pris ligger på omkring 200.000 kr.

Breker sælger også en model af James Watt's portable trykmaskine fra slutningen af det 18. århundrede og flere mekaniske dukker fra 1900-tallet. Der er også flere historiske skrivemaskiner, en gammel telefon fra 1905 (som absolut ikke må kaldes en smartphone) og mange usædvanlige musikinstrumenter.

Set med danske briller er det især interessant, at Breker sælger et eksemplar af Valdemar Poulsen's telegrafon fra 1909. Den bliver beskrevet som verdens første magnetiske disk-optager.

Poulsen opdagede, at han kunne gemme et mønster i en stålplade ved at føre en magnet hen over den. Han ansøgte om patent på den elektromagnetiske telegrafon i 1898. Den kunne bruges til at gemme lyd og skulle blandt andet benyttes som telefonsvarer.

Den blev første gang vist frem for offentligheden på verdensudstillingen i 1900, hvor Poulsen spillede en optagelse med kejser Franz Joseph's stemme. Poulsens opfindelse beskrives som en forløber for den moderne harddisk. Prisen på auktionen forventes at ligge mellem 100.000 og 200.000 kr.

Breker regner også med at sælge et eksemplar af den ikoniske tyske krypterings-maskine Enigma for omtrent samme pris.

LÆS OGSÅ:

Er din gamle Mac en formue værd?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere