Artikel top billede

Foto: Paul Hansen / Dagens Nyheter / World Press Photo

Stjernefotograf anklages for billedmanipulation

Hvor går grænsen mellem virkelighed og digital illusion? En fotograf bliver anklaget for omfattende billedmanipulation i et foto, der blev kåret som årets pressebillede i 2012.

Den svenske fotograf Paul Hansen har vundet prisen for årets foto 2012 fra organisationen World Press Photo, men flere amerikanske medier mener nu at kunne dokumentere, at hans foto har været udsat for meget omfattende billedbehandling. Extremetech har ligefrem betegnet billedet som en "bedragerisk forfalskning" - en skarp formulering, som nu er ændret - men debatten om billedets ægthed fortsætter.

En ekspert i billedanalyse, Neal Krawetz, hævder på sin blog, at vinderbilledet er sat sammen af flere forskellige fotos. Han har offentliggjort en detaljeret analyse, som blandt andet ser på metadata og lys- og skygge-effekter i billedet. I hans blog henviser han også til det originale billede fra Dagens Nyheter, som ser noget anderledes ud.

Nu har World Press Photo reageret med en længere redegørelse, hvor man afviser alle påstande om en forfalskning. Paul Hansen har leveret både den oprindelige RAW-fil og det færdige JPG-billede, og et panel af uafhængige eksperter konkluderer, at der kun er foretaget mindre ændringer i billedets farver og lys.

Der er ingen beviser for, at fotografen har foretaget større manipulationer eller ligefrem samlet flere fotos til ét billede.

Paul Hansen har også selv afvist alle anklagerne i et interview med en australsk avis. Her fastholder han, at billedet er ægte, men indrømmer at han har brugt særlige metoder i billedbehandlingen til at opnå en mere naturlig gengivelse af motivet.  

I fotokonkurrencens regler fremgår det, at billedets indhold ikke må ændres, men det er tilladt at retouchere billedet i begrænset omfang. Fotografen kan tilpasse billedets lysstyrke, farve og kontrast og korrigere tekniske fejl som støv på linsen eller sensoren.

Men det er svært at definere, hvor grænsen går. Paul Hansens billede har et næsten filmisk HDR-look (High Dynamic Range) med en afmættet baggrund og lys på ansigterne.

Billedet viser en begravelse af to børn i Gaza i november 2012, mens området blev bombarderet af Israel. Den samme begivenhed er gengivet af andre fotografer og dermed skulle det også være sikkert, at billedet faktisk er autentisk.

Men kritikken beskæftiger sig også kun med de tekniske detaljer i billedbehandlingen og grænsen mellem virkelighed og digital illusion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere