Artikel top billede

Foto: Andrea Gomolak.

Det mener teleindustrien om forsøg med karse og stråling

Et dansk skoleforsøg med karse påvirket af mobilstråling har vakt opsigt. Teleindustrien kalder forsøget vigtigt, men ikke på grund af forsøgets videnskabelige validitet.

Fem piger fra 9. klasse på Hjallerup Skole i Nordjylland har udført et ganske overraskende forsøg med karse og mobil-strålepåvirkning, der er gået rundt i den danske verdenspresse i det seneste døgn.

DR bragte oprindeligt nyheden om karse-projektet, der i al sin enkelthed går ud på, at de fem piger i 9. klassen på Hjallerup Skole har plantet 400 karsefrø i 12 bakker.

Herefter blev seks af bakkerne stillet i ét rum uden mobilstråling, mens seks andre bakker med karse blev stillet i et andet rum, hvor de stod ved siden af to routere, der ifølge DR udsendte cirka samme type stråle som en helt almindelig mobiltelefon.

Bakkerne i hvert sit rum fik tilsyneladende samme dosis sol og vand, og resultatet lå klar efter 12 dage:

"Karsefrøene ved siden af routeren var slet ikke vokset, og nogle af dem var endda muterede eller døde," skriver DR. 

Mobilskeptiker begejstret

Professor Olle Johanson ved Karolinska Instituttet i Stockholm er kendt som en mobilskeptisk forsker, og han er begejstret for forsøget.

Ifølge DR vil han nu selv efterprøve det i samarbejde med en belgisk forskningskollega, professor Marie-Claire Cammaert ved Université libre de Bruxelles.

"Pigerne har indenfor rammerne af deres viden og kunnen gennemført og udarbejdet et meget elegant stykke arbejde. Det væld af detaljer og nøjagtighed er eksemplarisk, valget af den rigtige karse er meget intelligent, og jeg kunne blive ved," siger Olle Johanson til DR.

Nuværende og tidligere danske strålingsforskere, som Computerworld har talt med, trækker på skuldrene omkring 9. klasse-forsøget.

Flere kilder, som ikke ønsker at blive citeret, kalder forsøget "interessant" og "flot", men siger samtidigt, at det kan have et hav af fejlkilder som eksempelvis manglende kontrol over testmiljøet og manglende robusthed ved at gentage forsøget flere gange.

Michael Stübert Berger, forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, siger slet og ret til Ekstra Bladet, at man i forsøget ikke kan sammenligne routernes stråling og mobilstråling. 

Teleindustrien lytter til videnskaben

Hos teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, er direktør Jakob Willer også skeptisk omkring forsøgets validitet.

Teleindustrien: Derfor er 9. klasse-forsøget vigtigt

"Der har været udført masser af videnskabelige forsøg, der beviser, at mobiltelefoni hverken er skadeligt på kort eller lang sigt, og vi mener, at man skal lytte til videnskaben," siger Jakob Willer.

Konkrete forsøg og kommentarer til mobilstrålingens potentielle skadesvirkninger kan du læse mere om her og her

Tidligere har den internationale sundhedsorganisation, WHO, beskrevet, at stråling fra mobiltelefoner muligvis indebærer en kræftrisiko, selvom organisationen erkender, at bevismaterialet endnu ikke er fuldstændigt. 

Myndighederne fejler med et brag

Direktøren for Teleindustrien Jakob Willer siger dog, at skoleelevernes forsøg med karse sætter en vigtig dagsorden, nemlig at det kan være svært at blive klogere på de mange forsøg, som allerede er udført.

"Almindelige mennesker ved ikke meget om mobilstråling, og det er klart, at de ønsker information om, hvorvidt det muligvis kan være skadeligt," siger han.

"Når et skoleprojekt kan få så meget omtale, så kan jeg bare konstatere, at det officielle Danmark har svigtet sin informationsopgave til borgerne om, at mobilstråling ikke er farligt," lyder det fra Jakob Willer.

Teleindustriens direktør siger, at han er klar til at lytte til forskningsverdenen, og at teleindustrien gerne stiller sig til rådighed med data og andet, som forskerne efterspørger.

Han fortæller også, at han flere gange har fået henvendelser fra folk, der hævder, at teleindustrien bevidst skjuler information om skadelige konsekvenser af mobiltelefoni, og at forskerne skulle være i lommen på telebranchen.

"Jeg kan blankt afvise begge dele, da vi i sagens natur også er interesserede i, at sandheden om mobilstråling kommer frem. Men der er dog intet i den etablerede forskning, der tyder på, at det skulle være skadeligt," gentager Jakob Willer til Computerworld.

Læs også:

Frygt for mobilstråler får dansk bestyrelse til at gå af

Mobilsnakker du dig til cancer og Alzheimers?




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere