Artikel top billede

Dansk tele-rigmand hiver staten i Højesteret

En omstridt retssag om det danske Tetra-beredskabsnet skal nu afprøves ved Højesteret efter flere års juridisk tovtrækkeri. Dermed ser det ud til, at afgørelsen først falder, otte år efter at sagen for alvor begyndte at rulle.

Efter senest at have tabt i Tetra-sagen rejst mod staten i Østre Landsret vil den danske tele-rigmand Hans Damm nu have afprøvet sagen ved Højesteret.

Det fortæller Hans Damms advokat, Niels Christian Ellegaard fra advokatfirmaet Plesner, til Computerworld.

"Vi forventer, at sagen vil blive afprøvet inden for et til to år, og denne gang skulle selve sagen være hurtigere afsluttet end de 13 dage, det tog med retsmøder i Østre Landsret," forklarer Niels Christian Ellegaard.

Han forventer, at når først sagen ruller i Højesteret, vil det tage maksimalt fire dage, før der foreligger en afgørelse.

Hans Damm kræver 362 millioner kroner i erstatning fra staten.

Vil have det hele frem

Dermed kører Tetra-sagen videre for Hans Damm på den ene side og staten på den anden, efter den tog sin spæde begyndelse i 2001.

Dengang fik Hans Damm sammen med en anden udbyder og senere vinder af det statslige SINE-udbud i 2007, Motorola under navnet Dansk Beredskabskommunikation, tildelt Tetra-tilladelser i frekvensbåndet 380 til 400 Mhz.

Sagens kerne er, at Hans Damm og dennes advokat hævder, at statens monopolisering i form af SINE-udbuddet i 2007 og den lov, der forpligtede alle offentlige og private aktører med tilknytning til beredskabet, er ekspropriation og misligholdelse af Hans Damms Tetra-tilladelse. 

"I Højesteret vil vi blandt andet også gerne have indsigt i kammeradvokatens fulde responsa til sagsforløbet, som vi har efterspurgt i fem år. Under sagen i landsretten fremkom kammeradvokaten med dele af dette, som de selv havde valgt, men Højesteret må have det fulde billede at vurdere sagen på." siger Niels Christian Ellegaard. 

Den statslige kiosk

Hans Damms advokat fremhæver, at da staten i 2005 efter fyrværkeri-tragedien i Seest overvejer at få sit eget Tetra-net, har man allerede udstedt tilladelser til Motorola og Hans Damm til, at de kunne operere i 380-400 Mhz-båndet til nød- og beredskabsnettet, hvor kundetilslutningen skulle ske ad frivillighedens vej.

Advokat: Derfor vandt Motorola udbuddet

Dermed stod staten ifølge Niels Christian Ellegaard i en situation, hvor den muligvis skulle bygge et tredje (offentlilgt) net til en værdi af op mod to milliarder kroner, efter både Hans Damm og Motorola havde brugt anseelige summer på opbygningen af deres egne netværk.

Opbygningen af et statsligt Tetra-netværk ville dog ifølge advokaten være i strid med ekspropriationslovgivningen og skabe ulige konkurrence med de private aktører.

Samtidig ophører kundefrivilligheden reelt med det statslige beredskabsnet, fordi staten vil have koblet en række offentlige aktører som politi og brandvæsen på nettet.

"Det svarer til, at du opretter en kiosk med alle de påkrævede varer, og så derefter opretter staten en kiosk, som alle skal handle i," siger han.

Ikke på lige vilkår

At Hans Damm så ender som sorteper efter SINE-udbuddet tilbage i 2007, kan der være flere forklaringer på.

Og i Hans Damm-lejren ser man således på sagen: 
"I bekendtgørelsen for Motorolas tilladelse lyder det, at nettet skal drives som et nød- og beredskabsnet. Det ville Motorola jo rimeligvis ikke have kunnet, hvis de ikke vandt SINE-udbuddet. Motorola skulle derfor have adgang til at betjene nød- og beredskabskunder, men det skulle Hans Damm jo så også på lige vilkår. Derfor kunne staten efter min opfattelse ikke gøre, som de gjorde," hævder Niels Christian Ellegaard. 

Han mener, at den kommende sag i Højesteret vil bringe nyt lys over forskellige aspekter i sagen, som nu kører på sit syvende år. 

"Kammeradvokaten har i sit responsum fra 2005 konkluderet, at Motorolas Tetra-tilladelse (udstedt i 2001, red.) reelt var til hinder for, at staten kunne oprette sit eget net. Hvilken rolle denne konklusion har haft for det videre forløb i sagen, vil vi gerne have afdækket for Højesteret," lyder det fra Hans Damms advokat. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere