Artikel top billede

Knald eller fald for Apple: Hvor sløjt står det til med innovationen?

Der er ualmindeligt meget på spil for Apple, når selskabets årlige udviklerkonference, WWDC, finder sted i San Francisco i den kommende uge.

Topchef Tim Cook og de 72.800 Apple-ansatte driver en forretning med en årsomsætning på 900 milliarder kroner.

Selskabet råder over en bugnende pengetank, der får Joakim von Ands til at ligne en plastiksparebøsse fra Fætter BR.

Men selvom økonomien på æblefabrikken er i en klasse for sig, står selskabet samtidig med en helt grundlæggende udfordring:

Konkurrenterne bliver bedre og bedre, og innovationen speedes op år for år.

Resultatet er, at Apples økonomiske succes primært skal tilskrives produkter med flere år på bagen, mens den fremadrettede forretning savner nye ben at gå på.

Denne situation afspejles blandt andet i Apples faldende aktiekurser.

Det ses også også i de seneste tal fra Gartner, der viser, at Androids markedsandel på det globale marked fra første kvartal 2012 til første kvartal i år steg fra 56,9 til 74,4 procent. I samme periode faldt iOS-markedsandelen fra 22,5 til 18,2 procent.

Næste uges udviklerkonference hos Apple, WWDC vil næppe være udgangspunktet for nye iPhones eller iPads fra Apple, da det er softwaren, der er i fokus.

Men der er også behov for nyheder med en vis pondus på software-fronten.

Det kunne være noget i stil med, da selskabet i sin tid præsenterede App Store - et koncept, der siden skulle vise sig at skabe en revolution i it-industrien og blive en sand pengemaskine for Apple. 

Apple skal være innovativ

Meget tyder på, at den største nyhed på WWDC vil blive et nyt design i iOS.

Analysefirmaet Gartner forventer, at Apple vil præsentere udvikler-udgaven af iOS 7 og muligvis også en tidlig udgave af det næste Mac-styresystem.

Gartner bringer også en gammel kending i spil: At Apple muligvis vil lancere en tjeneste til musik-streaming.

Det mest interessante er dog, om Apple med det næste iOS vil komme med større nyheder eller i det store hele bygge videre på den designskabelon, som man har kørt efter i de seneste fem-seks år.

Dette skal Apple bevise på WWDC 2013

Gartners research vice president Van Baker skriver, at det vil kunne mærkes, at chefdesigner Jonathan Ive har fået stadig større indflydelse på iOS-designet:

"Jeg forventer, at designet af OS'et vil være meget mere minimalistisk og renere med det mest, hvis ikke det hele, af skeuomorphismen (hvor man forsøger at efterligne virkelighedens detaljer, red.) forsvundet fra OS'et."

"Der vil være ny funktionalitet, når nye API'er bliver inkorporeret i releasen, men fokus vil være på look and feel-delen af brugeroplevelsen," udtaler han.

Han kommer også med en analyse af Apples aktuelle situation:

"Apple skal fortsætte med at forbedre platformene, og før eller siden er de nødt til at introducere en ny produktkategori, der bliver godt modtaget af markedet. Dette er deres historie, og jo længere tid der går, før det sker, jo mere vil industrien stille spørgsmål til Apples evne til innovation."

"Apple er nødt til at vise, at selskabet stadig har evnen til innovation og til at opfinde produkter, som forbrugerne endnu ikke ved, at de har behov for eller ønsker. Dette er Apples adelsmærke, og det smalle udbud af produkter kræver, at virksomheden fortsat leverer innovation."

Følg @kimstensdal

Læs også:

Sådan skabte Apple en it-revolution med App Store

Efter Steve Jobs er Apples innovation gået helt i stå

Apples vilde aktie-succes klinger af: Måske har selskabet toppet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere