Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat efter CPR-hacking: Vi er bekymrede

Flere offentlige registre kan være hacket, efter at politiet har fået stjålet flere millioner CPR-numre i sine registre.

Mens politiet erkender, at der er blevet downloadet og kopieret millionvis af CPR-numre og andre oplysninger fra nogle af ordensmagtens registre i det store CSC-hack, huser samme mainframe-anlæg hos CSC også dataregistre fra andre myndigheder.

Det drejer sig blandt andet om SKAT, CPR-registret og Moderniseringsstyrelsen, der blandt andet har Statens Lønsystem liggende hos den amerikanske it-gigants servere i Danmark. 

"Det er ikke konstateret, at gerningsmændene skulle have haft adgang til disse registre, hentet oplysninger i dem eller ændret oplysninger, men det kan ikke udelukkes," lød det i Rigspolitiets pressemeddelelse i går, da CSC-hacket blev afsløret - knap halvanden år efter at det blev iværksat.

Flere gange i denne pressemeddelelse og i andre sammenhænge fremgår det, at politiet reelt ikke har det helt store, forkromede overblik over situationen. 

Bekymrende udvikling

Hos Skat ser it-direktør Jan Topp Rasmussen med største alvor på situationen.

Han skynder sig dog at sige, at Skat ikke har nogen indikationer på, at hackerne har haft held og dygtighed til at komme ind til Skats data og registre hos CSC.

"Vi forholder os til politiets efterretninger og har ingen grund til at tro, at vores data er blevet kompromitterede. Men udviklingen er virkelig bekymrende, og vi har løbende møder med CSC omkring alle aspekter af driften - herunder sikkerhed", siger Jan Topp Rasmussen til Computerworld.

I tæt dialog efter hackerangreb

Han fortæller, at Skat og CSC lige nu drøfter, om der skal foretages ekstra sikkerhedstiltag oven på den højaktuelle sag om hacking af politiets registre.

"Vi er blandt andet interesserede i, om der er yderligere sikkerhedskrav til opbevaringen af vores data, men jeg kan ikke komme ind på konkrete løsninger af sikkerhedsmæssige årsager," lyder det fra Jan Topp Rasmussen.

Skats it-direktør siger, at han er bekymret oven på den viden, der er kommet frem i kølvandet på hackingen af politiets registre, men da der tilsyneladende ikke er pillet i Skats egne data, slår han koldt vand i blodet.

Derfor har Skat indtil videre ikke overvejet leverandør-skifte efter gårsdagens afsløring.

Minister vil undersøge CPR til bunds

Om en af Danmarks digitale data-diamanter, CPR-registret, er blevet kompromitteret, er endnu også uvist.

Men den ansvarlige for registret, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), har bedt om at få sat en undersøgelse i gang, der skal belyse sikkerheden i CPR-systemet.

"Det er vigtigt, at vi får et overblik over, om vi skal tage særlige forholdsregler i relation til CPR-systemet, så vi kan sikre systemet bedst muligt. Jeg har også bedt om en redegørelse fra CSC for, hvorfor jeg først er blevet orienteret så sent i forløbet," lyder det i en pressemeddelelse fra Margrethe Vestager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Moderniseringsstyrelsen, da styrelsen holder personaledag i dag fredag og ikke svarer sine telefoner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere