Artikel top billede

Dansk mand sigtet for at afsløre CPR-sårbarheder

Manden bag en dansk hjemmeside, der søger at udstille problematikkerne omkring CPR, er nu blevet sigtet.

"Jeg er nu officielt sigtet i sagen om #cprlotteriet. #dkpol #cpr #datatilsynet."

Sådan skriver Søren Louv-Jansen på sin Twitterprofil i dag.

Han er manden bag en dansk hjemmeside, der viser, hvor nemt det er at få fat på danskeres CPR-numre.

hjemmesiden kunne man tidligere spille CPR-lotteri med kendte politikere. Her fik man mulighed for at gætte på forskellige politikeres CPR-numre, og til sidst ville man få at vide, hvor mange rigtige, man havde ramt.

Søren Louv-Jansen viste sidste år blandt andet på TV2, hvordan han på under tre minutter kunne skaffe en hvilken som helst danskers CPR-nummer. Eneste information, han havde brug for, var personens navn, fødselsdato og køn.  

Datatilsynet på banen

Går du ind på hjemmesiden i dag, er det dog ikke muligt at spille lotteri med CPR-numre længere.

Således skriver han i stedet, at han har fået et påbud af Datatilsynet, der har tvunget ham til at lukke ned for politiker-quizzen. Og efter hans eget udsagn er han altså nu sigtet.

"Dette udelukker ikke, at de fortsat vil retsforfølge mig," står der på hjemmesiden.

Ingen onde hensigter

Formålet med at vise, hvor nemt det er at skaffe sig adgang til CPR-numre, har efter hans eget udsagn intet at gøre med at ville misbruge informationen. 

"Mit mål har hele tiden været at gøre opmærksom på, at CPR-numre grundlæggende er offentlige og ikke bør være adgangsgivende til følsom information," skriver han og fortsætter:

"Ved at lukke for dette website, gør de mig til synderen, og fjerner fokus fra det egentlige problem: at CPR-numre stadig er offentligt tilgængelige - ikke kun for 'hackere'."   

Udviklet på to dage

For over et år siden skrev Computerworld om to studerende fra IT-Universitet, hvoraf Søren Louv-Jansen var den ene, der på bare to dage udviklede et program, der på baggrund af fødselsdato og adresse kunne skaffe en persons CPR-nummer. 

Dengang fortalte de, at programmet udnytter, at en række danske teleselskaber benytter CPR-validering. De understregede endvidere, at de kun havde testet programmet på personer, der på forhånd havde givet lov.

Det kan du læse mere om her. 

Computerworld har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Søren Louv-Jansen for et telefoninterview. 

Læs også:

It-studerende afslører kæmpe CPR-sikkerhedshul

Sådan opdager du misbrug af dit CPR-nummer

Borger afslører kommune i sjusk med CPR-numre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere