Artikel top billede

Afsløring: Sådan blev Ruslands præsident overvåget til britisk topmøde

Endnu en grund til, at du skal tænke dig om, før du bruger et åbent Wi-Fi-netværk.

Det var ikke af ren og skær gæstfrihed, at de britiske arrangører i 2009 tilbød Wi-Fi-hotspots til gæsterne ved et G20-topmøde i London.

I virkeligheden var Wi-Fi-netværket udstyret med overvågningsudstyr, der gjorde det muligt for de britiske værter at overvåge mødedeltagernes email-korrespondance.

Det fremgår af dokumenter, som den britiske avis The Guardian er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne er en del af den samling af fortrolige dokumenter, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har lækket.

Blot en af flere metoder

De overvågede Wi-Fi-netværk var dog blot en af flere metoder, som de britiske efterretningstjenester GCHQ og MI6 brugte som led i, hvad der i dokumenterne betegnes som en "banebrydende efterretningsindsats".

Ud over at oprette internetcaféer med skjult overvågningsudstyr til mødedeltagerne lykkedes det også for de britiske efterretningstjenester at få adgang til indholdet på mødedeltagernes Blackberry-telefoner, så de kunne overvåge deres telefontrafik og e-mail-korrespondancer.

Ifølge The Guardian var overvågningen så effektiv, at de britiske efterretningsanalytikere hele tiden havde et overblik over, hvilke mødedeltagere der ringede til hinanden.

Disse oplysninger om mødedeltagernes telefontrafik blev overført direkte til efterretningstjenestens GCHQ's kommandocenter, hvor alle data blev projiceret op på en 15 kvadratmeter stor videovæg, mens topmødet var i gang.

Ville dekryptere Medvedevs samtaler

Rusland, Tyrket og Sydafrika var angiveligt blandt de lande, der blev udsat for særlig intens overvågning.

Dokumenterne afslører eksempelvis, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA forsøgte at aflytte indholdet af den daværende russiske præsident Dmitry Medvedevs telefonsamtaler, der ganske vist var krypterede. 

Af et af dokumenterne fremgår det også, at det lykkedes for de britiske efterretningsmyndigheder at bryde ind i sydafrikanske computere, hvor de fik adgang til det sydafrikanske udenrigsministeriums netværk. Her var det blandt muligt at få indblik i dokumenter og briefinger, der tilhørte de sydafrikanske delegerede til både G20 og G8-møder.

Men også den tyrkiske finansminister, Mehmet Simsek, samt 15 personer fra hans delegation blev udsat for målrettet overvågning.

Ifølge The Guardian tyder meget på, at overvågningen var godkendt af højtstående embedsmænd i daværende premierminister Gordon Browns regering, og oplysninger, der blev opsnappet, blev angiveligt videregivet til flere britiske ministre.

Læs også:
 

Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det

Sådan sikrer du dig på et åbent netværk

Er det sikkert at arbejde over et åbent wi-fi-netværk? 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere