Artikel top billede

Her venter guldet for danske it-firmaer i ny handelsaftale

En kommende kæmpe handelsaftale mellem EU og USA indbærer store muligheder - og trusler - for danske it-virksomheder. Læs her, hvad du kan forvente af aftalen.

USA og EU har, på det netop overståede G8-topmøde, sat turbo på forhandlingerne om, hvordan de skal skrue verdens største bilaterale handelsaftale sammen, så der inden for få år kan komme helt nye muligheder for salg af varer og services over Atlanterhavet.

Aftalen rummer både muligheder og trusler for begge parter, og det gælder naturligvis også for danske virksomheder, når og hvis USA og EU når frem til en egentlig handelsaftale.

Aftalen vil ensrette standarder, fjerne toldmure og bøvlede godkendelsesprocedure, så når man har en EU-tilladelse til at sælge et produkt, gælder denne også i USA.

Computerworld har bedt ITEK, Dansk Industris it-brancheforening, om at vurdere, hvilke konsekvenser en fremtidig handelsaftale mellem USA og EU kan få for den danske it-branche.

"Aftalen kan betyde, at danske virksomheder får langt nemmere adgang til det amerikanske marked, og det er meget vigtigt, da amerikanerne mentalt er ved at vende sig mod Asien og især Kinas handelsmarkeder," forklarer Christian Graversen, chefkonsulent hos ITEK under Dansk Industri.

Øget dansk eksport til USA

USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked efter Tyskland og Sverige, og amerikanerne køber dansk for omkring 100 milliarder kroner om året.

"En af truslerne for danske it-virksomheder er pudsigt nok, at vi har rigtig godt fat i det amerikanske marked. For en handelsaftale mellem EU og USA vil også åbne øjnene for det amerikanske marked hos en lang række andre EU-lande, som på nuværende tidspunkt ikke er i USA," siger Christian Graversen.

Han hævder samtidig, at handelsaftalen kan åbne døren for et hav af produkter og services udviklet til det danske marked som eksempelvis Det Fælles Medicinkort og en NemID-løsning.

"Resten af verden står stort set med samme problemstillinger som i Danmark, hvor vi er lidt foran mange andre. Derfor vil en EU-handelsaftale åbne den helt store dør til et nyt marked med 300 millioner indbyggere," lyder det fra Christian Graversen.

Også en salgskombination af fysiske varer og services kan komme i spil, hvis de transatlantiske toldmure og det medfølgende administrative bøvl forsvinder.

Her fremhæver Christian Graversen elektronikfirmaet Brüel & Kjærs måleinstrumenter, som både kan sælges som fysiske produkter, mens selve instrumenternes målinger også kan sælges som en service.

Du kan forvente billigere amerikanske varer

I ITEK-chefkonsulentens øjne vil den slags aftaler på fysiske produkter, services, eller en kombination af de to, være en gylden mulighed for især danske software-virksomheder, medicotekniske selskaber og salg af energi-løsninger.

Billigere elektronik fra USA

Når vi som danskere importerer fra USA, kan vi med den store handelsaftale i hånden forvente billigere amerikanske elektronikprodukter uden eller med meget lavere toldsatser end de nuværende 13,9 procent.

"Hvis man har kigget på den amerikanske udgave af Amazon og den engelske version, kan man måske godt blive lidt irriteret over, at priserne på de to sites er de samme, selvom det ene sted handler i dollar og det andet med euro," Christian Graversen.

"Den slags forskelle vil forsvinde med en handelsaftale, og det kan også forventes, at amerikanerne vil lancere deres produkter nogenlunde samtidigt på hjemmemarkedet og til EU fremover," fortsætter han.

De billigere amerikanske varer vil alt andet lige sætte pres på danske og europæiske webbutikker, som skal til at stramme sig an for at konkurrere på pris.

"Mange danske e-handlere kan imødegå den kommende pristrussel ved at blive smallere på sortimentet og koncentrere sig om få produkter til et større marked frem for at satse på et bredt sortiment. Og så skal de selvfølgelig have oversat deres hjemmesider til engelsk," lyder rådet fra Christian Graversen.

Mange knaster endnu

Aftalen mellem USA og EU forventes at gå ind i konkrete forhandlinger i næste måned, og de mest optimistiske røster hævder, at aftalen kan komme på plads allerede til næste år.

En af de helt store knaster er standardisering, hvilket eksempelvis kunne være ingeniøruddannelser mellem EU og USA, sikkerhedsgodkendelser i eksempelvis bilsalget og af sundhedsløsninger til hospitaler på begge sider af Atlanterhavet.

Christian Graversen peger i den henseende på, at han ikke forventer en total standardisering på alle områder som eksempelvis el-nettet, men en handelsaftale vil alt andet lige åbne mulighederne for at komme hurtigere på det amerikanske marked, når man først har indhentet godkendelser i EU.

"Lige pludselig vil danske selskabers markedsplads være 800 millioner købestærke folk, og hvis nogen vil slå danske virksomheder, så må vi bare tage os sammen og gøre det bedre," smiler han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere