Artikel top billede

Risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Malware er en trussel mod vigtigt udstyr, som findes på sygehusene.

Malware er ikke blot en trussel mod din personlige computer, men kan også i yderste konsekvens udgøre en risiko mod vigtigt hospitalsudstyr, der anvendes i det danske sundhedsvæsen.

Det vurderer Joseph R. Kinery, der er professor i informatik ved Danmarks Tekniske Universitet.

"I gamle dage var hospitalsudstyr kun mekanisk, men i dag har udstyret udviklet sig og er blevet bedre, men samtidigt er det også blevet normalt, at hospitalsudstyr bruger almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows, hvor sikkerhedsrisikoen er relativt høj," siger han.

Myndigheder advarer

Risikoen bliver også taget alvorligt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der ifølge Wall Street Journal i sidste uge advarede mod, at en sand myriade af medicinsk udstyr, der bruges på hospitalerne kan blive inficeret med virus eller andre former for ondsindet software.

Ifølge de amerikanske myndigheder er malware i kritisk hospitaludstyr et udbredt problem, og myndighederne har kendskab til flere hundrede eksempler på det.

"I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare."

I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare, lyder advarslen fra FDA, der dog også påpeger, at der endnu ikke er kendte eksempler på, at patienter har været i fare som følge af et malware-angreb. 

Ikke kun et amerikansk problem

Og ifølge Joseph R. Kinery er der ingen grund til at tro, at risikoen skulle være mindre i Danmark. 

"Det er i bund og grund de samme maskiner fra de samme producenter, som hospitaler i hele verden bruger, og derfor er udstyr på danske hospitaler som udgangspunkt ligeså modtagelige for denne type problemer som udstyret i USA," siger han.

Formanden for lægernes interesseorganisation Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, fortæller til Computerworld, at han ikke har kendskab til denne type sager i Danmark

Men han vurderer, at det er afgørende at it-sikkerhed har høj prioritet på de danske hospitaler, hvis vi i fremtiden vil undgå, at denne type situationer opstår.

"I teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned."

"Det er ikke svært at forestille sig, hvad eksempelvis et virusangreb kan resultere i. I dag er vi også afhængige af elektroniske patientjournalister og logistiksystemer, og i teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned," siger Mads Koch Hansen.

Tilbage i 2010 oplevede et hollandsk sygehus, at få sine servere inficeret med virus, men ifølge Wall Street Journal er der i USA også eksempler på, at røntgenudstyr, skannere samt udstyr, der anvendes til at udvide patienters blodårer i forbindelse med blodpropper har været inficieret med computervirus

Læs også:
Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år

Virus sender 600 pc'er til tælling i dansk kommune




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere