Artikel top billede

Få overblikket: Alle disse platforme skal understøttes

En af de største udfordringer for softwareudviklere og it-afdelinger er det stigende antal platforme og forskellige versioner af forskellige styresystemer. Nye tal viser, hvor broget billedet er.

Det vakte en hel del opsigt, da verdens største it-analysefirma Gartner sidste år slog fast, at Windows-æraen er slut, og at Windows-styresystemet fremover kun vil være et af mange, som it-afdelingen i virksomheden skal kunne understøtte.

Siden da er billedet kun blevet mere broget, og det udfordrer både virksomhedens interne it-afdeling, app-udviklere og it-leverandører, der er nødt til at forholde sig til stadig flere styresystemer og også forskellige typer af enheder med forskellige input-teknologier og skærmstørrelser.

Helt nye tal fra Gartner viser, at der i 2013 vil blive sendt omkring 866 millioner Android-enheder afsted fra producenter mod 339 millioner enheder, der kører Windows/Windows Phone på.

iOS/MacOS vil ifølge Gartner være at finde på 296 millioner af de computere, tablets og smartphones, der spyttes afsted mod forbrugerne.

Fragmentering gør det ikke nemmere

Med andre ord kan man som udvikler eller it-afdeling ikke bare fokusere på en enkelt platform. Situationen bliver endnu mere kompleks, når man dykker ned i fragmenteringen inden for de forskellige platforme.

Værst ser det ud i Android-land, hvor Googles seneste figur over fordelingen af de forskellige Android-versioner tager sig således ud:

Også Apple er begyndt at vise tal for udbredelsen af de forskellige versioner af iOS - seneste figur ses her:

Forrester-rådgiver JP Gownder
skriver i et blogindlæg, at vi slet ikke har set det sidste til denne udvikling.

Dels vil der komme stadig flere typer af enheder og formfaktorer, dels vil kampen mellem de forskellige styresystemer fortsætte.

Udviklerne får afgørende betydning

Til gengæld mener Forrester ikke, at der er plads til ret mange flere platforme, men at det i stedet er Windows, Android og iOS, der skal fordele rovet imellem sig.

"Få leverandører har ressourcer til at lancere en ny platform," skriver han og peger på, at der i de seneste år har været en række eksempler på, hvor svært det er at få succes med en ny platform: Moblin, Maemo, MeeGo, WebOS - ingen af disse platforme har fået det store gennembrud.

"Den eneste globale spiller med store nok lommer må være Samsung (som for at være fair også har Bada og Tizen), men Samsung virker tilfreds med at dominere Android og deltage i Windows," vurderer JP Gownder.

Alle vil tiltrække udviklerne

Samtidig har Forrester-rådgiveren en anden central pointe, der går på, at der er en naturlig begrænsning for, hvor mange platforme der kan eksistere, fordi det er udviklerne, der skal drive dem frem.

"De kampe, som Blackberry (med OS 10) og Windows (med Windows Phone 8) har haft med at få udviklere til at støtte deres platforme, som de støtter iOS og Android, demonstrerer udfordringen."

Det er en af forklaringerne på, at it-giganterne i disse år flokkes om app-udviklerne.

Efter at Apple i 2008 introducerede App Store, er forbrugernes forventninger til app-udbuddet på de forskellige platforme kun blevet øget. Det giver udfordringer for specielt platforme, der kæmper for at bide sig ordentligt fat i markedet.

"Der er ikke nok udvikler-ressourcer til at skabe native apps til mere end en håndfuld platforme (hvis så mange)."

JP Gownder mener, at vi som it-professionelle også fremover vil skulle håndtere både Windows, Android og iOS.

"Bered dig på en verden med platforms-diversitet - men ikke platforms-kaos - over de næste tre år," skriver Forrester-rådgiveren.

Sådan ser det ud i Danmark

Tal fra danske FDIM over de operativsystemer, der besøger de største danske websites, viser, at det er en skøn blanding af klasiske pc-styresystemer og mobil/tablet-systemer. 

I april stod Windows 7 for de fleste sidevisninger med næsten 44 procent, mens iOS stod for 20,7 og Mac OS for 12 procent. 

Både XP og Vista fylder fortsat mere end Microsofts aktuelle Windows 8.  

Også fordelingen af de de forskellige skærmopløsninger viser, at man som udvikler skal forholde sig til mange forskellige muligheder. 

Den mest udbedre skærmopløsning er 1366x768 med kun lige godt 15 procent. 

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Bekymring: Apples iOS giver udviklerne problemer

It-giganterne bønfalder app-udviklerne: Kom over til os

Apps-udvikling 2.0: Sådan ser den perfekte app ud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere