Artikel top billede

Direktør for tilsyn: Derfor slap vi datingsites løs

Alle landets datingsites slipper for anmeldelsespligt. Datatilsynets direktør forklarer her hvorfor.

Danske datingsites slipper for anmeldelsespligt til Datatilsynet.

Og det sker af flere gode grunde, forklarer direktør Janni Christoffersen fra Datatilsynet til Computerworld.

"Som alle andre myndigheder er vi forpligtet til at se på, om administrationen på vores område kan forenkles eller effektiviseres - til gavn for blandt andet erhvervslivet - og på dette område har vi vurderet det forsvarligt, netop fordi der skal foreligge samtykke fra brugerne til det, der sker," forklarer hun.

Direktøren peger på, at håndteringen af personoplysninger på datingsites skal ske på grundlag af udtrykkeligt samtykke fra brugeren.

Samtidig understreger hun, at anmeldelsespligten altså ikke betyder noget for, om lovgivningen skal overholdes eller ej.

"Som alle andre ikke-anmeldelsespligtige virksomheder skal datingsites overholde lovgivningen - hvis der er problemer med sikkerhedsforhold eller andet, så har Datatilsynet mulighed for at kigge på det af egen drift, eller fordi der klages fra en bruger," forklarer Janni Christoffersen videre.

Antal kontroller?
Kan du oplyse, hvor mange datingsites der er blevet ført tilsyn med, siden anmeldelsespligten blev droppet af ministeren?

"Så vidt jeg kan se, har vi haft et par forespørgsler om noget med datingsites - men ikke noget, der har ført til en undersøgelse."

"Det var også med i vores overvejelse, da vi foreslog anmeldelsespligten ophævet - at vi ikke på dette område ser mange klager eller henvendelser i det hele taget....," lyder det i en mail fra Datatilsynets direktør.

Tv-overvågning også fritaget

Ergo var det Datatilsynet selv, der foreslog justitsministeren at droppe anmeldelsespligten på området. Hvilket også er sket på andre områder.

Hvad er baggrunden for, at datingsites ikke har anmeldelsespligt længere?

"Vi har i de sidste fem-seks år ligget med et meget højt årligt sagsantal - over 5.000 nye sager om året.

"Samtidig med at vi - som alle myndigheder - er underlagt de løbende besparelses- og effektiviseringskrav," skriver direktøren i en mail.

Derfor skal Datatilsynet hele tiden tænke på at effektivisere og koncentrere indsatsen på de områder, hvor det er vigtigst, oplyser hun.

Tv-overvågningsområdet

"Det samme skete på tv-overvågningsområdet i 2007 - der blev det fastsat, at der ikke skal være anmeldelsespligt, når man sætter overvågningskameraer op - men lovgivningen skal overholdes," understreger Janni Christoffersen.

"Og vi fører tilsyn - som du kan se rigt omtalt på vores hjemmeside, når det handler om tv-overvågning."

"Bare for at nævne et eksempel, hvor Folketinget diskuterede, om der skulle være anmeldelsespligt eller ej," forklarer direktøren.

Hun påpeger igen, at dels skal der effektiviseres, dels er det blevet vurderet "forsvarligt, netop fordi der skal foreligge samtykke fra brugerne til det, der sker."

"Der er masser af områder, hvor der ikke er anmeldelsespligt - for eksempel er hele den almindelige praksis-sektor på sundhedsområdet fritaget + en række andre områder - foreninger med videre - det fremgår af persondatalovens § 49."

"Og det er steder, hvor der også behandles følsomme oplysninger," forklarer hun.

Her kan du finde Datatilsynets side om datingsites.

Læs også:

Disse danske datingsites slippes løs på nettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere