Artikel top billede

Problemer med softwarelicenser? Her er løsningen

Softwarelicenser er en af it-chefens store udfordringer, men der findes måder til at minimere problemerne på.

Det er de færreste it-chefer, der ligefrem holder af softwarelicenser og licenskontroller.

I stedet er det noget af det, der for alvor kan bringe sveden frem på panden hos it-cheferne, som Computerworld skrev tidligere på ugen.

"Det fylder meget. Jeg tror, at det kommer ind på top fem for de fleste," siger Niels Bjørn Andersen, der er professor inden for it-ledelse på CBS.

"Alle oplever, at deres deres administrerende direktør vil have, at du skal lave det samme for fem eller 10 procent mindre end sidste år. Alle ønsker at frigøre penge fra drift, inklusiv softwarelicenser, og flytte det over til udvikling."

"Det bliver CIO'en målt på, og så vil hun se på, om det kan laves billigere. De får også hele tiden nye tilbud fra nogen, der vil ind på markedet, så det er et konstant pres," forklarer Niels Bjørn Andersen.

"Der er ikke så forfærdelig meget at gøre ved det andet end at få lavet nogle ordentlige kontrakter, som både giver noget til den ene og den anden."

Er licens-forhandlingerne fair?
Det er imidletid lettere sagt end gjort at mindske udgifterne til softwarelicenser.

Mange CIO'er oplever, at netop licenskontrollerne og compliance-diskussionerne er svære at håndtere, fordi leverandøren er svær at bide skeer med.

Afsteming: Bliver du "afpresset" af din it-leverandør?

Sidste år viste en undersøgelse fra SAP User Group i England og Irland blandt 336 SAP-brugere fra 150 organisationer og virksomheder, at 95 procent af dem mente, at SAP's licensregler var ude af kontrol.

Der er også kritikere, der mener, at licenskontrollerne først og fremmest er en pengemaskine for leverandørerne.

Niels Bjørn Andersen fra CBS forklarer, at licensudfordringerne grundlæggende er et vilkår, man er nødt til at affinde sig med som CIO.

"Der er ikke så forfærdelig meget at gøre ved det andet end at få lavet nogle ordentlige kontrakter, som både giver noget til den ene og den anden," siger han til Computerworld.

"Der er stor forskel på kontrakter, så hvor hyppigt skal man tage dem op, og hvor længe skal man lave dem for? Der er ingen tvivl om, at det betyder en hel del for CIO'en, at hun skal bruge tid på det - og hun bruger tid på det."

"Enten har de en stab internt, der foretager sourcing og indkøb, eller også køber de sig til det."

Det er netop i aftalerne med leverandørerne, at man som CIO skal sikre sig bedst muligt.

"Man indgår et partnerskabs-forhold, og derfor gælder det om at etablere nogle fælles mål og benchmarks," siger Niels Bjørsn Andersen.

Derfor har leverandøren gode kort på hånden

Niels Bjørn Andersen fra CBS forklarer, at software grundlæggende er et lidt speciel vare at sælge.

"Det interessante ved software er den marginale ekstraomkostning ved at sælge en til. Ja, salgsomkostningen er der, men omkostningen ved at producere en mere er jo nul. Bare de får en krone for det, bidrager det i princippet til bundlinjen." 

"Det er klart, at en software-virksomhed, der skriver et fem millioner-koders program ikke skal sælge det gratis."

"Hvis du sammenligner med aviser og nyheder, er der næsten frit spil - og det vil sige, at det er rigtig svært at få nogen penge for det. Når man laver store softwarepakker, er der ikke nogen, der direkte kan lave det samme," siger Niels Bjørn Andersen.

Samtidig peger professoren dog på, at leverandøren naturligvis også skal have en fornuftig betaling for produktet.

"Det er klart, at en softwarevirksomhed, der skriver et fem millioner-koders program ikke skal sælge det gratis."

Niels Bjørn Andersen mener derfor, at man som CIO skal forsøge at indgå et fornuftigt partnerskab med leverandøren, så begge kan være tilfredse.

"Man skal have nogle fælles mål og nogle benchmarks i forhold til, hvad andre betaler."

Computerworld har beskrevet nogle af de offentligt kendte licens-tvister og de oplevelser, som danske CIO'er har med licens-forhandlingerne.

Læs mere her:

Afsteming: Bliver du "afpresset" af din it-leverandør?

Følg @kimstensdal på Twitter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere