Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Statens It plaget af højt sygefravær: Derfor er de ansatte så ofte syge

De ansatte i Statens It har markant mere sygefravær end gennemsnittet i staten. Se hvor alvorligt problemet er. Og hvad det skyldes.

Hos Statens It ligger det gennemsnitlige sygefravær på 11,83 dage, hvilket er cirka 33 procent højere end det gennemsnitlige sygefravær i staten, der ifølge de seneste opgørelser fra Danmarks Statistik ligger på knap otte sygedage

Samtidig er Statens It med sine godt 250 medarbejdere en af de organisationer i staten, som har færrest medarbejdere uden sygedage.

19,3 procent af medarbejderne i Statens It gik således gennem 2012 uden én eneste fraværsdag, mens gennemsnittet for medarbejdere uden sygefravær i staten ligger på 36,6 procent

Et kendt problem

Computerworld har spurgt Statens It, hvordan kan det være, at virksomheden har en del mere fravær og mange syge blandt sine godt 250 medarbejdere end hovedparten af de statslige organisationer.

"Du spørger til et område, som vi alle i Statens It er meget optagede af, og der er stor opmærksomhed på årsagerne og på at løse udfordringen," forklarer teamleder Maria Mejnertsen fra Statens It's lokale HR-funktion.

Hun peger på, at organisationen har mange langtidssygemeldte - halvdelen af sygemeldte i maj 2013 var langtidssygemeldte - og at, der har været mange organisatoriske ændringer i virksomhedens levetid, hvilket igen kan påvirke sygefraværet hos den enkelte medarbejder.

"Der er en arbejdsrelateret årsag - du kan kalde det stress - der handler om at have indflydelse på sit arbejde og sin hverdag. Når der er mange forandringer, føles det som om, at man har mindre indflydelse," siger Maria Mejnertsen.

At Statens It efter flere år stadig kæmper med organisatoriske ændringer, der igen kan være en årsag til det relativt høje sygefravær, forklarer Maria Mejnertsen fra Statens It med, at virksomheden er en fusion af en stor gruppe medarbejdere fra mange forskellige steder i staten.

"Man kan så mene, at vi efter tre et halvt år burde have styr på den slags, men det har bare været en længere proces end forventet at samle folk fra mindre it-enheder i en stor organisation," siger hun.

Sådan skal sygefraværet nedbringes

Maria Mejnertsen forklarer også, at de forskellige ledelser i Statens It har haft fokus på at nedbringe det gennemsnitlige sygefravær til omkring 10 sygedage per medarbejder. 

Hun fortæller, at Statens It ikke har beregninger på, hvor meget organisationene kunne spare/være mere effektive, hvis der var færre fraværsdage. 

"Det er klart, at det er til fordel for alle - både medarbejdere og organisationen som helhed - at nedbringe sygefraværet," lyder det fra Maria Mejnert. 

Flere mellemledere i Statens It

Kampen mod det høje sygefravær er senest sket med indsættelsen af den nye direktør Michael Ørnø, der tiltrådte i august 2012

Det har blandt andet betydet interne organisationsændringer i december 2012 og senest i februar, hvor der er kommet flere mellemledere til.

Samtidig er der lavet mere entydige opgavesnitflader og mere klare processer, tydeligere arbejdsfordelinger mellem Statens It's forskellige afdelinger og mere entydige mål for de enkelte teams og dermed medarbejdere.

"Vi er en produktionsvirksomhed, hvor de forskellige teams er meget afhængige af hinanden, og der er det vigtigt med en afklaring af ansvaret for den enkelte medarbejder," lyder det fra Maria Mejnertsen.

Ved udgangen af maj ligger sygefraværet hos Statens It ifølge organisationens interne målinger i gennemsnit på 5,02 sygedage per medarbejder.

Det vil med en benhård fremskrivning frem til 31. december betyde, at Statens It i 2013 i gennemsnit har omkring 12 sygedage per medarbejder, hvilket vil være en lille stigning i forhold til de nuværende tal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere